Image
Bosiljak 1
Photo: maxpixel.net (free for commercial use)

Bosiljak, aromatična biljka (Ocimum basilicum) je član porodice usnatica (Lamiaceae) i poreklom je iz tropskih regiona širom Azije i Afrike. 

Ova aromatična biljka pored toga što je veoma cenjena kao začin koji poboljšava ukus i aromu raznim supama, salatama, jelima sa povrćem, testeninom, mesom ima i lekovito dejstvo na naš organizam i zdravlje.

On je bogat eteričnim uljima i dobar izvor ugljenih hidrata, vitamina (A, C, K, folata, B6) minerala (magnezijuma, fosfora, kalijuma, gvožđa).

Može se koristiti svež, osušen ili kao eterično ulje bosiljka.

Priprema čaja od bosiljka: Suve listiće bosiljka prelijte sa šoljom (200 ml) ključale vode, ostaviti tako da odstoji 10-ak minuta, procedite i čaj je spreman. Najbolje ga je konzumirati između obroka, nezaslađenog.

Koje su to prednosti njegovog korišćenja?

Poboljšava rad organa za varenje i ublažava stomačne tegobe

Čaj od bosiljka ubrzava rad creva, dobar je diuretik, eliminiše gasove i nadutost, otklanja zatvor i efikasno uklanja crevne parazite.

Zaštitnik srca

Kao namirnica sa solidnim udelom vitamina A, B6 i minerala magnezijuma smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Vitamin A moćan antioksidant, sprečava oksidaciju “lošeg “ LDL holesterola, sprečava njegove taloženje na arterijama čime čuva srce i krvne sudove, vitamin B6 u njemu održava normalan nivo homocisteina u krvi, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, mineral magnezijum održava ujednačen rad srca, opušta mišiće i krvne sudove, snižava krvni pritisak.

Prirodni antidepresiv i antibiotik

Ova biljka ima jako antibakterijsko, antigljivično i protivupalno dejstvo i može vam pomoći u borbi protiv infekcija. Čaj od ove lekovite biljke smiruje i ublažava stres, smanjuje mentalni umor i napetost, osvežava dah i štiti zube, olakšava simptome prehlade i gripa, umiruje kašalj, dobra je pomoć kod bronhitisa.

Prirodan lek protiv bolova

Bosiljak je prirodni analgetik i sa jakim protivupalnim dejstvom, eterično ulje bosiljka ublažava bolove u zglobovima, pomaže kod artritisa, uganuća, grčeva u mišićima, on opušta napete mišiće nakon treninga, pomaže kod glavobolje, odlično je za kožu i kosu.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici