Image
Jabukovo sirce 1
Photo: needpix.com (free for commercial use)

Jabukovo sirće je proizvod koji nastaje fermentacijom soka od jabuka. Na tržištu se može naći više vrsta ovog sirćeta pa bi trebalo da obratite pažnju kada kupujete, preporuka je uzimati organsko nefiltrirano što je naznačeno i na ambalaži. Prirodno jabukovo sirće nastalo fermentacijom soka od organskih jabuka, bez dodataka, nerafinisano i nepasterizovano pored toga što će poboljšati ukus salata, soseva ono je nalekovitije, najzdravije i svakako bi trebalo da ga uključite u ishranu.

Ovaj proizvod je izvor vlakana, vitamina (C, A,  B grupe), minerala (gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, kalcijuma), proteina (sa važnim aminokiselinama), enzima, dobrih bakterija i ključne komponente sirćetne kiseline koja mu daje specifičan miris i ukus, a koja se pokazala kao dobro antimikrobno sredstvo (pored nje sadrži i druge kiseline limunska, jabučna, mlečna) i antioksidanata koji će blagotvorno delovati na ceo organizam i zdravlje.

Kalijum, čije je jabukovo sirće dobar izvor doprinosi normalnom radu mišića, nerava, reguliše visok krvni pritisak i dopronsi dobrom srčanom ritmu.

Može pomoći u kontroli šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da jabukovo sirće može regulisati nivo šećera u krvi i stimulisati insulinsku osetljivost kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Rastvorljiva vlakna u njemu (pektini) usporavaju apsorpciju glukoze čime se sprečava nagli skok šećera u krvi, a sve to doprinosi stabilizaciji glukoze u krvi. Dodajte ga u salate, marinade. Međutim ako osobe sa dijabetesom ili predijabetesom planiraju da povećaju unos ovog sirćeta (misli se na veće količine od one koje se koriste svakodnevno u kuhinji) trebalo bi prethodno da se posavetuju sa lekarom zbog mogućih interakcija lekova za dijabetes i sirćeta.

Pomaže u varenju

Fermenitsani proizvodi poput jabukovog sirćeta stimilišu lučenje želudačnih sokova, poboljšavaju varenje masti i proteina, sadrže dobre bakterije koje čuvaju digestivni sistem, bore se protiv štetnih bakterija u crevima, poboljšavaju varenje, detoksikuju organizam, pomažu kod gorušice, nadutosti.

Za zdravu i lepu kožu

Zahvaljujući antibakterijskom i antgljivičnom dejstvu ovo sirće je odličan tretman za kožu. Umesto uobičajenih hemijskih preparata za negu kože napravite prirodan tonik za čišćenje lica od jednakih delova vode i sirćeta koje će izbalansirati ph vrednost kože, hidriraće je, ukloniti bubuljice i učiniti mekšom i glatkom.

Imunitet

Jabukovo sirće je dobar izvor hranljivih sastojaka za jačanje imuniteta koji vas može sačuvati od infekcija i raznih bolesti, ono ima alkalni efekat na telo, a naše telo najbolje funkcioniše u blago alkalnoj (baznoj) sredini. Antimikrobno dejstvo sirćetne kiseline uništiće patogene mikroorganizme, izazivače bolesti i zaštiti organizam. Probitoske bakterije i prebiotici u nefiltriranom jabukovom sirćetu neguju crevnu floru i održavajući njeno dobro zdravlje one jačaju i naš imunološki sistem (95 % imunih ćelija se stvara baš u crevima). Dodajte 2 kašike sirćeta i 1 kašiku domaćeg meda u čašu mlake vode da regulišete probavu, povratite energiju i stimulišete imunitet.

Umiruje upaljeno grlo

Jabukovo sirće je antiseptik. Njegovo antibakterijsko, antivirusno i protivupalno dejstvo ga čini dobrim kod kašlja i prehlade. Ukoliko imate upaljeno i bolno grlo dodajte dve kašike jabukovog sirćeta u šoljicu mlake vode i time ispirajte grlo (grgoljite), ova mešavina ublažiće bol i upalu i ubrzaće oporavak.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici