Image
Kikiriki 2
Photo: publicdomainpictures.net (free for commercial use)

Kikiriki je, pored toga što je ukusna grickalica i odličan sastojak jela, veoma zdrava namirnica.

Kikiriki je dobar izvor proteina, vitamina (E, C, niacin, folat) i minerala, mangana ali ima i visok sadržaj masti što ga čini veoma kaloričnom namirnicom.

Presovanjem kikirikija dobija se bledo žuto, blago ulje sa izraženom aromom kikrikija koje se koristi u raznim kuhinjama sveta, zbog visoke tačke dimljenja idealno je za prženje.

Drugi, a veoma omiljenji proizvod od kikirikija, je kikiriki puter, kremasti namaz koji se dobija mlevenjem kikirikija.

Evo na koji način kikiriki utiče na naše zdravlje:

1. Normalan rast i razvoj

Kikiriki je fantastičan izvor biološki vrednih proteina bogatih kvalitetnim aminokiselinama koje su neophodne za normalan rast i razvoj kod dece.

2. Za dobru liniju

Vlakna, masti i proteini u njima sjajni su izvor energije, daju nam duži osećaj sitosti nakon jela i time sprečavaju prejedanje i preterani unos kalorija, kikiriki takođe ubrzava naš metabolizam i sve to doprinosi zdravom mršavljenju.

3. Sprečava opadanje kose

Kikiriki sadrži vitamin C, l-arginin i omega-3 masne kiseline bitne komponente za zdravu i jaku kosu. Vitamin C koji stvara kolagen, bitnu komponentu kose, čini je jakom i lepom, l-arginin koji ubrzava rast kose i omega- 3 masne kiseline koje su sastavni deo folikula kose, čine je jakom i sprečavaju opadanje.

4. Sprečava nastanak Alchajmerove bolesti

Kikiriki je odličan izvor niacina a istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate niacinom smanjuje šansu za razvoj Alchajmerove bolesti za 70%. 

5. Izvor folata

Ovaj hranljivi sastojak je odgovoran za stvaranje crvenih krvnih zrnaca ,on sprečava oštećenje neuralne cevi tokom trudnoće a njegov nedostatak može dovesti i do spontanog pobačaja.

Njegov nedostatak izaziva nepravilno sazrevanje ćelija krvi, gubitak apetita i anemiju.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici