Image
Banane 1
Photo: pixnio.com (free for commercial use)

Banane su tropsko voće koje vodi poreklo iz Jugoistočne Azije. 

Imaju visok sadržaj vlakana, ugljenih hidrata, kalijuma, fosfora, magnezijuma i nekoliko vitamina. Banana se konzumira sveža, kuvana u raznim jelima i takođe se koristi pasirana kao hrana za bebe.

One su sjajan izvor vitamina C koji pomaže u jačanju imunološkog sistema. Banane nemaju holesterol, masnoću i natrijum i spadaju u veoma zdrave namirnice. 

Pogledajte kako ovo ukusno voće deluje na naš organizam:

Za zdravo srce

Banana sadrži kalijum i magnezijum. Kalijum, mineral koji snižava visoki krvni pritisak, štiti srce i doprinosi normalnoj funkciji mišićnog i nervnog sistema. Magnezijum smiruje živce, smanjuje umor i iscrpljenost, opušta krvne sudove i snižava krvni pritisak. 

Odlična je za varenje

Banane su odličan izvor vlakana koji povoljno deluju na peristaltiku creva i njihovo redovno pražnjenje. One nam takođe smiruju stomak naokon dijareje i pomažu nam da nadoknadimo elektrolite koje smo izgubili.

Imaju dve vrste vlakana, pektin i otporni skrob (koji sa sazrevanjem banane prelazi u prostije šećere što čini banane lakšim za probavu). Nivo pektina opada kako sazreva banana dok se otporni skrob nalazi u nezrelim bananama i blagotvorno deluje na crevnu floru, on hrani dobre bakterije u crevima. Zrelije banane su lakše za varenje pa u koliko imate problema sa varenjem odlučite se za njih umesto onih manje zrelijih (zelenijih).

Stabilizuje nivo glukoze u krvi

Otporni skrob i pektin u bananama koje nisu u poptpunosti zrele usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata iz hrane koje smo uneli, čime sprečava nagle skokove glukoze u krvi i normalizuju nivo šećera u krvi, što može biti korisno posebno za dijabetičare.

Antioksidantna aktivnost

Banane su sjajan izvor antioksidanata, uključujući katehine i dopamin, koji smanjuju rizik za degenerativne (Alchajmerova, Parkinsonova bolest) i srčane bolesti. 

Za zdrave i jake kosti

Banane sadrže fruktooligosaharide koji hrane dobre bakterije u crevima i time povećavaju unos hranljivih materija, vitamina i minerala u telo. Banane potpomažu apsorpciju kalcijuma iz hrane koju unosimo, koji jača koštanu masu i čini kosti otpornijim na lomove, a sve to smanjue rizik od osteoporoze.

Smanjuje stres

Aminokiselina triptofan koja se nalazi u bananama u telu se pretvara u serotonin-hormon sreće. Pravilan nivo serotonina u organizmu poboljšava raspoloženje i smanjuje stres.

Zdravo mršavljenje

Što je banana zelenija veći je sadržaj otpornog skroba. Otporni skrob i pektin daju osećaj punoće i sitosti nakon jela i time sprečavaju prejedanje i preterani unos kalorija, a sve to podržava zdravo mršavljenje. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici