Image
Seme lana 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Laneno seme koje vodi poreklo sa Bliskog Istoka i Indije, stari Egipćani su koristili kao hranu i kao lek.

Jedna je od drevnih kultura još od Mesopotamije i uzgaja se zbog njenih uljanih semenki i vlakana.

Njegove semenke dobar su izvor hranljivih materija, omega-3 masnih kiselina, proteina, antioksidanata, minerala (cinka, fosfora, kalcijuma) i vitamina (K, E) dobar su izvor vlakana a uz to sadrže vrlo malo ugljenih hidrata.

Zašto bi trebalo da dodate ove semenke u svoju ishranu?

1. Čuvaju zdravlje srca

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i lignana semenke lana mogu pomoći u snižavanju “lošeg” LDL i ukupnog nivoa holesterola čime čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova.

2. Olakšavaju simptome u menopauzi

Dokazano je da lignani (koji imaju blago estrogeno dejstvo) u lanu mogu pomoći ženama u menopauzi, mogu ublažiti simptome menopauze i smanjiti rizik za osteoporozu. Iskoristljivost ligana se povećava mlevenjem semenki lana.

3. Štiti od raka

Istraživanja su dokazala da lanene semenke suzbijaju nastanak nekoliko vrsta raka poput raka debelog creva, prostate, dojke i kože.

4. Često vas muči zatvor? Ove semenke su prava stvar za vas

Kao dobar izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana ove semenke zapravo sprečavaju i dijareju i zatvor, poboljšavaju apsoprciju hranljivih materija iz hrane koju unesemo, podstiču eliminaciju toksina iz creva, jačaju ceo imunitet (70 % imuniteta je u crevima) i smanjuju rizik za rak debelog creva.

Rastvorljiva vlakna usporavaju apsorpciju šećera i holesterola, čime snižavaju holesterol i doprinose stabilnom nivou glukoze u krvi.

Nerastvorljiva vlakna (60-80% su prisutna u njima) podstiču redovno pražnjenje creva, omekšavaju stolicu, deluju kao laksativ i odlična su pomoć kod zatvora, hemoroida.

5. Zdrava koža i kosa

Redovno konzumiranje 2 kašike lanenog semena dnevno može doprineti zdravlju vaše kože, kose i noktiju.

Omega 3-masne kiseline i vitamini B grupe u njima neguju i hrane kožu i kosu, i odlična su pomoć kod suve, dehidrirane kože sklone perutanju. Za lepu, hidriranu i zdravu kosu i kožu nanesite malo lanenog ulja, koje je bogat izvor zdravih masnih kiselina. 

6. Semenke lana za vitku liniju

Semenke lana su odlične za osobe koje žele da smršaju. Sadrže rastvorljiva vlakna, proteine i zdrave masne kiseline koje nam daju duži osećaj sitosti nakon obroka, čime sprečavaju prejedanje i time doprinose zdravom mršavljenju.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici