Image
Origano 1
Photo: needpix.com (free for commercial use)

Origano mediteranska biljka (Origanum vulgare) je popularan svež i sušeni začin koji se koristi u grčkoj i italijanskoj kuhinji, odličan je sastojak sosa od špageta i kao dodatak pici. Origano je biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae, Labiatae) usko je povezana sa ruzmarinom, timijanom, bosiljkom, žalfijom i lavandom.

Pored začina u kuhinji koristi se i u lekovite svrhe. U prodaji se može naći svež, osušeni i u obliku ulja (najlekovitije je ulje od divlje vrste origana Origanum Minutiflorum).

Origano je dobar izvor vlakana, minerala (gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, mangana, fosfora), vitamina (K, C, E, A, B6, folate). Glavni aktivni sastojak u njemu je karvakrol koji uspešno suzbija bakterije, gljivice i viruse.

Za šta je sve dobar origano?

Poboljšava probavu i detoksikuje organizam

Ova aromatična biljka poboljšava varenje, podstiče crevnu perilstatiku otklanja gasove, crevne parazite, podstiče bolji rad jetre, stimuliše eliminaciju toksina iz organizma i odličan je detoksikator.

Čaj od origana je prirodni antiseptik i odličan kod želudačnih i crevnih tegoba, on smiruje stomak, grčeve (ovo se odnosi i na menstrualne), reguliše probavu, pomaže kod bolova u crevima.

Čaj je jednostavan za pripremu: Dodajte jednu supenu kašiku svežih listova origana ili jednu kafenu kašičicu usitnjenog sušenog origana u šolju (200ml) ključale vode, ostavite tako da odstoji 7-10 minuta, procedite i napitak je spreman za konzumiranje.

Moćan antioksidant

Pojedini sastojci u njemu ga čine jakim antioksidantom, koji čuvaju organizam od štetnih slobodnih radikala, neutrališu ih, popravaljaju osećenja na ćelijama koje su oni izazvali i sprečavaju oksidativni stres čime čuvaju srce i krvne sudove, smanjuju rizik od nastanka raka, dijabetesa. Uključite origano svež, suv ili njegovo ulje u ishranu, ojačajte imunitet i zaštiti se od raznih bolesti.

Ima antimikrobno dejstvo

Origano je začin sa snažnim antibakterijskim, antivirusnim i antigljivičnim dejstvom. 

Antivirusno dejstvo - čaj od origana ili ulje je odlična pomoć kod bronhitisa, produktivnog kašlja, bolova u grlu, prehlade i gripa i drugih respiratornih problema.

Anbibakterijsko dejstvo - ova mediteranska biljka ima efikasno dejstvo na većinu bakterija, uspešno ih otklanja iz organa za varenje, urinarnog trakta, organa za disanje, sa kože. Ulje divljeg origana je veoma jak prirodni antibiotik koji jača vaš imunitet i odličan lek za bakterijske infekcije.

Antigljivično dejstvo - efikasno suzbija širok spektar gljivica, delotvoran je kod kandide. Ulje divljeg origana uspešno zaustavlja rast gljivica na noktima, delotvoran je kod uporne kandidijaze (na koži ili sistemskim infekcijama).

Ovo ulje vam može pomoći kod problematične kože sklone aknama, kod ekcema, lošeg zadaha, leči afte, koristi kao sredstvo protiv insekata ili za lečenje uboda insekata, a zahvaljujući jakom protivupalnom dejstvu pomaže kod reume, artitisa, upale mišića nakon treninga.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici