Image
Sok od visanja 1
Photo: ccnull.de (free for commercial use)

Višnja (latinskog naziva Prunus cerasus L.) je slatko-kiselo voće prepuno minerala, vitamina i oligoelemenata koji jačaju imunitet i pozitivno deluju na ljudsko zdravlje. 

Plod višnje je sočan, crvene boje (zbog prisustva antioksidanta antocijana), bogat biljnim vlaknima, organskim kiselinama, prirodnim šećerima, mineralima kalijumom, gvožđem, magnezijumom, bakrom, manganom, vitaminima B grupe, K, C i drugim nutrijentima neophodnim za normalno funkcionisanje organizma.

Ovi koštičavi plodovi prispevaju zavisno od sorte krajem maja do juna i  značajna su sirovina za proizvodnju kvalitetnih sokova, sirupa, koncentrata, džemova.

Konzumirani kao celovita voćka ili kao prirodno ceđeni sok bez dodatka šećera i zaslađivača one vam pružaju bogatsvo antioksidanata i protivupalnih supstanci koji mogu smanjtiti rizik od mnogih bolesti i poboljšati celokupno zdravlje.

Ukoliko ste ljubitelj soka od višanja, jedna porcija (šolja) ovog soka pružiće vam oko 159 kalorija, vrlo malo masti, proteina i puno hranljivih materija ali bez vlakana (celi plodovi sadrže ove važne materije koji podstiču rast dobrih bakterija u crevima i čuvaju probavni trakt).

Porcija soka od višanja sadrži 1,13 mg minerala gvožđa (što zadvoljava od 6 do 14 % preporučenog dnevnog unosa za ovim mineralom), 0,16 mg vitamina iz B grupe tiamina (13-14 % preporučenog dnvenog unosa), male količine vitamina B6, minerala cinka, kalijuma, magnezijuma, mangana.

Smanjuje oštećenja mišića i ubrzava njihov oporavak nakon treninga

Nekoliko studija je pokazalo da konzumiranje soka od višanja pre ili nakon treninga može pomoći u smanjenju oštećenja mišića i u njihovom bržem oporavku. Ovaj ukusni napitak smanjuje upalu, oštećenja i bol u mišićima nakon treninga zahvaljujući snažnim antioksidantima koji smanjuju rizik od oksidativnih oštećenja.

Takođe pročitajte: Hrana koja vam može pomoći da lakše zaspite

Za bolji kvalitet sna

Bobičasto voće poput višanja sadrži visok procenat melatonina, supstance koja reguliše uspavljivanje i poboljšava kvalitet sna.

Studija koja je obuhvatala 20 učesnika pokazala je da se nivo melatonina (koji osigurava dobar i kvalitetan san) povećao kod ispitanika koji su konzumirali sok od višanja tokom istraživanja.

Takođe pročitajte: Pet namirnica koje obnavljaju hrskavicu i jačaju zglobove 

Pokazuje protivupalno dejstvo

Kako je višnja namirnica prepuna antocijana, koji pokazuju jako antioksidativno dejstvo i bore se protiv upala i oksidativnih oštećenja istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od višanja može pomoći u smanjenju upala i poboljšavanju antioksidativne odbrane organizma kod starijih ljudi (čime se smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa, raka, Alchajmerove bolesti).
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici