Image
Persun 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Peršun (Petroselinum crispum) je biljka koja se koristi kao začin u kulinarstvu, a i kao lekovita biljka u narodnoj medicini, od njega se pravi čaj koji je izuzetno lekovit. 

Upotrebljava se njegov koren, list i seme. Na primer, čaj od semenki peršuna tradicionalni je lek protiv probavnih smetnji, dobar je rad za creva, poboljšava varenje, dok je čaj od korena ove biljke dobar diuretik koji eliminiše višak tečnosti iz organizma i otklanja nadutost.

Peršun je niskokalorična namirnica bogata vitaminom K koji jača kosti i sprečava osteoporozu jer poboljšava ugradnju kalcijuma u kost, vitaminom C koji jača imunitet, sadrzi ga daleko više od pomorandže ili limuna, sadrži vitamin  B12 (koji povoljno deluje na centralni nervi  sistem, smiruje, opušta i odlična je pomoć kod slabe koncentracije), mineralima kalcijumom, gvožđem i antiosidantima. Antioksidanti pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje ćelija što može rezultirati upalom i bolestima i svrstava se u veoma lekovite biljke.

Ovaj zeleniš je odličan detoksikator, otklanja toksine i štetne materije iz organizma, najbolje ga je koristiti u svezem obliku, ili ga dodati neposredno nakon kuvanja u jelo, zato što kuvanjem gubi vitamine i minerale.

Zašto je dobro koristiti ga?

Snižava krvni pritisak

Zbog svog diuretskog dejstva, sa eliminacijom viška tečnosti iz organizma odlaze i minerali pa je ova biljka dobra i za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Osvežava dah

Ova biljka je bogata uljima koja mogu otkloniti loš zadah u ustima nakon konzumiranja belog luka i drugih namirnica koje ostavljaju neprijatan miris u ustima.

Sprečava anemiju

Kao dobar izvor minerala gvožđa i vitamina C (koji poboljšava apsorpciju gvožđa) odličan je protiv anemije.

Štiti od kancera 

Istraživanja su pokazala da peršun može smanjiti rizik od nastanka raka naročito dojke, pluća ,zahvaljujući supstanci apigenin, za koju je dokazano da ubija ćelije raka. 

Pomaže kod infekcije mokranih puteva

Čaj od ove biljke je savršen za lečenje infekcije mokraćnih kanala jer poseduje diuretsko dejstvo i sa tečnošću koju izbacuje iz organizma on ispira i bakterije iz urinarnog trakta, pa je odličan za bubrege i mokraćne kanale.

Peršun bagotvorno deluje i na sledeća stanja: 

Ujedi insekata

Probavni problemi

Problemi sa menstruacijom

Problema sa jetrom

Kašalj

Zadržavanje tečnosti i oteklina (edem).
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici