Image
Povrce 1
Photo: pxfuel.com (free for commercial use)

Povrće je poznato po tome što je dobro za vaše zdravlje. Većina povrća ima malo kalorija, ali mnogo vitamina, minerala i vlakana. 

Konzumiranje povrća pruža brojne zdravstvene koristi - jača naš imunitet, štiti nas od prehlade i gripa, održava kožu, kosu, nokte zdravim, pomaže nam da održimo zdravu telesnu težinu, leči malokrvnost, pročišćava krv, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, od nastanka nekih vsta karcinoma i još mnogo toga. 

Najzastupljenija komponenta u povrću je voda- krastavac (97%), paradajz (95%), spanać ( 93%) dok krompir (76%) i grašak (74%).

Sadržaj šećera u povrću je manji nego u voću, glukoza je najzastupljenija u kupusu i paradajzu, a saharoza u grašku i crnom luku, dok je krompir bogat skrobom.

Povrće je važan izvor biljnih vlakana, mineralnih materija kalijuma, kalcijuma, gvožđa, vitamina A, C i folata (folna kiselina).

Ishrana  bogata kalijumom može pomoći u regulisanju krvnog  pritiska, za dobar rad nervnog i mišićnog sistema.

Povrće bogato kalijumom: krompir, paradajz, mahunarke (beli pasulj, soja, sočivo) zelje, spanać.

Dijetalna vlakna iz povrća, povoljno deluju na digestivni sistem, poboljšavaju varenje,doprinose redovnom pražnjenu creva, eliminaciji toksina i štetnih materija, sprečavaju opstipaciju ili dijareju, snižavaju holesterol čime čuvaju srce i krvne sudove, daju nam duži osećaj sitosti nakon jela bez puno kalorija, doprinose regulaciji nivoa glukoze u krvi pa smanjuju rizik od dijabetesa.

Folati (folna kiselina) pomažu u formiranju crvenih krvnih zrnaca, njihov nedostatak može dovesti do nepravilnog sazrevanja ćelija krvi, gubitka apetita, anemije (koju prate umor i malaksalost), kod trudnica do spontanog pobačaja i rođenja beba sa deformitetima. 

Vitamin A jača naš imunitet, štiti nas od raznih virusnih, gljivičnih, bakterijskih infekcija, čuva zdravlje naše kože i očiju.

Vitamin C kao moćan antioksidant takođe jača naš imuni sistem, doprinosi stvaranju kolagena koji regeneriše tkiva, desni, zube, kosti, jača krvne sudove, ovaj hidrosolubilni vitamin ubrzava zarastanje rana i poboljšava apsoprciju gvožđa i tako sprečava anemiju.

Najviše vitamina C ima u paprici i peršunu.

Priprema povrća je takođe veoma važna, nije poželjno potapati povrće u vodu (gube se vitamin B i C), prilikom sečenja trebamo voditi računa da ga ne gnječimo jer gubimo vitamin A i C, treba ga jesti što više u sirovom stanju kao salatu, a ako se kuva, to treba raditi u što manjoj količini ključale vode i tretirati ga što je moguće kraće,cveklu i krompir treba ljuštiti tek nakon završene termičke obrade, kako se važni vitamini i minerali nalaze odmah ispod kore prilikom ljuštenja kora treba da bude što tanja, peršun i celer treba dodavati u jelo tek nakon završenog kuvanja, da bi sačuvali minerale i vitamine i naravno uvek je najbolje birati domaće proizvode za koje znamo da nisu tretirani raznom hemijom. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici