Image
Batat 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Slatki krompir ili batat je korenasto povrće iz porodice Convolvulaceae koje vodi poreklo iz tropskih regiona u Americi i može se naći u beloj, žutoj, ljubičastoj (prepun antocijana, moćnih antioksidanata koji imaju protivupalno dejstvo, ublažavaju stres i štite od kardiovaskularnih bolesti) i narandžastoj boji (najslađa vrsta je u narandžastoj boji pa je zato u toj boji najtraženiji) i predstavlja savršen izvor hranljivih materija, vitamina, minerala, antioksidanata koji mogu pružiti brojne zdravstvene koristi. Možete ga pripremati kuvanjem, pečenjem, dinstanjem, od njega praviti pire, a kako se najviše vitamina, minerala, dijetalnih vlakana nalazi u kori i u predelu odmah ispod kore, najbolje ga je pripremati sa korom, kako bi zadržao sve ove korisne materije.

Ovaj krtolasti plod je bogat ugljenim hidratima (skrob dominira uz manju količinu šećera), dijetalnim vlaknima, sadrži više proteina od običnog krompira, vitaminima (A, C, B6), mineralima, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom,  manganom, fosforom.

Za dobro zdravlje očiju

Ovo povrće poseduje velike količine beta-karotena, naročito njegovi žuti i narandžasti plodovi (što je boja ploda na preseku više narandžasta utoliko ima i više ovog karotenoida). Beta karoten se u našem organizmu razlaže na vitamina A, koji je jak antioksidant, ćuva ćelije od oštećenja, neguje sluzokožu organa za varenje, disanje, doprinosi normalnoj funkciji imuniteta, dobrom vidu i lepoj i zdravoj koži. 

Jačanje imuniteta

Minerali cink, gvožđe, vitamin C i B grupe i drugi nutrijenti u njemu doprinose normalnom funkcionisanju organizma, jačaju imunitet, povećavaju otpornost organizma i štite ga od raznih bolesti. 

Dobra je namirnica kod malokrvnosti

Ovaj veoma hranljiv krompir poseduje veliku količinu gvožđa i vitamina C (koji potpomaže apsopciju ovog važnog minerala) bitnih za dobru sintezu hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca čime se smanjuje umor, malaksalost, isprcljenost i smanjuje rizik od anemije.

Izvor kalijuma

Batat krompir je odličan izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak, srčani ritam, održava dobar rad nervnog sistema i mišića.

Reguliše probavu

Slatki krompir je bogat dijetalnim vlaknima koja nas brzo zasite, pomažu dobrom radu organa za varenje i otklanjaju probavne tegobe. Ona pokreću creva, potpomažu njihovo redovno pražnjenje, eliminišu nagomilane štetne materije iz njih, čuvaju njihovo dobro zdravlje i smanjuju rizik od raka debelog creva

Umiruje organizam, štiti od depresije

Mineral magnezijum doprinosi nromalnoj funkciji mišića, nerava, poboljšava raspoloženje, odličan za energiju, smanjuje stres, napetost štiti od depresije, umiruje organizam i normalizuje san, a ovo korenasto povrće je vrlo dobar izvor magnezijuma.

Mogu ga jesti i dijabetičari

Indijski krompir, kako ga još i zovu, je namirnica bogata vlaknima , složenim ugljenim hidratima (a siromašna šećerom) i sa niskim glikemijskim indeksom. Koristan je u ishrani osoba sa dijabetesom zbog sporije razgradnje i apsorpcije ugljenih hidrata čime se sprečava nagli skok šećera u krvi i insulina (on doprinosi normalnoj funkciji insulina), a sve to doprinosi stabilizaciji glukoze u krvi. Slatki krompir se može koristiti kao zamena za ugljene hidrate ili pirinač.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici