Image
Ribizle 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Ribizle pripadaju grupi bobičastog voća, čije bobice mogu biti bele, crvene i crne. Berba plodova se obavlja od juna do avgusta. Kao i druge bobice, ribizle su odličan izvor vlakana, vitamina C, antioksidanata i drugih važnih nutrijenata i pripadaju veoma lekovitom i hranljivom voću. Njihove bobice se prerađuju u sokove, koncetrate, sirupe, džemove, slatka, nadeve za pite ili se smrzavaju.

Koje su to prednosti njenog korišćenja?

Ona jača imunitet, čuva kosti i štiti od anemije

Ribizla je bogata vitaminom C (naročito crna ribizla) koji doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema (štiti nas od virusa, bakterija), smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti (povišen krvni pritisak, moždani udar), ubrzava zarastanje rana, poboljšava apsoprciju gvožđa, stimuliše sintezu kolagena i regeneraciju kože.

Ove bobice su i dobar izvor gvožđa koje učestvuje u sintezi hemoglobina i eritrocita, pa se preporučuju osobama koje su sklone anemiji.

Kalcijum (100 grama crne ribizle sadrži 46 mg ovog minerala dok crvena ribizla na istu količinu daje 29 mg) u njima  podržava jake i zdrave kosti, zube i nokte, pozitivno deluje na nerve, mišiće, organe za varenje, ublažava simptome pms-a, glavobolju, dok mineral fosfor pomaže u kontrakciji mišića.

Za zdrav digestivni sistem i kvalitetniju probavu

Zbog obilja vlakana u njima podstiču rad creva, ubrzavaju probavu, eliminišu toksine i štetne materije iz stomaka. Plodovi crne ribizle bilo da se konzumiraju sveži ili kao sok povoljno deluju na rad bubrega (čaj od lišća crne ribizle je posebno efikasan u ovom slučaju), kod grčeva u stomaku, gastritisa, čira na želucu, dok se čaj od lišća crvene ribizle pokazao delotvorinim kod upale mokraćne bešike.

Prevencija srčanih bolesti

Riblizle sadrže mineral kalijum, naročito crne ribizle (100 gr ploda daje čak 310 mg ovog važnog minerala) koji doprinosi normalnoj funkciji mišića (uključujući srčani mišić), nerava, omogućava pravilan rad srca, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara.

Snažan antioksidant u organizmu

Ribizle (naročito crvena i crna) su bogate flavonoidima (antocijanima koji im daju lepu boju) i vitaminom C što ih čini namirnicom sa jakim antioksidativnim dejstvom. Ova jedinjenja su jaki antioksidanti koji suzbijaju štetne slobodne radikale, čuvaju ćelije od oksidativnog stresa, upala i raznih bolesti.

Reguliše holesterol, ima protivupalno dejstvo, ublažava stres

Gama-linolna kiselina koja je prisutna u njihovim semenkama ima povoljno dejstvo na ceo organizam, reguliše holesterol, ublažava neurološke probleme, snižava krvni pritisak i smanjuje upalne procese u telu.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici