Image
Seme suncokreta 1
Photo: wallpaperflare.com (free for commercial use)

Suncokret je jednogodišnja biljka iz porodice glavočika i kod nas je počeo da se gaji posle Prvog svetskog rata.

Semenke suncokreta su odličan izvor aminokiselina, dijetalnih vlakana, vitamina B grupe, vitamina E (moćnog antioksidanta) i minerala bakra, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, kalcijuma, fosfora, selena i cinka. 

Ulje suncokreta se ubraja u najkvalitetnija ulja jer je bogato linolnom kiselinom, koja je esencijalna masna kiselina i dobro je za srce.

1. Ove semenke su izvor dobrih nezasićenih masti i vitamina E

Semenke suncokreta imaju zdrave monozasićene i polinezasićene masne kiseline koje snižavaju nivo holesterola u krvi čime smanjuju rizik za srčane bolesti.

Četvrtina šolje semenki suncokreta obezbeđuje 20 mg vitamina E, što je oko 90% dnevnog preporučenog unosa. Ovaj vitamin eliminiše slobodne radikale, sprečava oštećenje ćelija i čuva organizam od raznih bolesti.

2. Štiti od raka

Semenke suncokreta su bogate antioksidantima, vitaminima i mineralima. Vitamin E i selen u njima su moćni antioksidanti, koji neutrališu slobodne radikale, popravljaju oštećenja ćelija koje su oni izazvali, usporavaju oksidativni stres i smanjuju rizik za rak.

Studije su pokazale da vitamin E štiti muškarce od raka prostate dok selen smanjuje rizik od raka dojke.

3. Za lepu kosu i kožu

Vitamin E je odličan za zdravlje kože, čuva kožu i sprečava  stvaranje bora i njeno prevremeno starenje. Vitamini, antioksidanti i gvožđe u njima poboljšava cirkulaciju i dotok krvi u vlasište stimulišući rast kose.

4. Za dobro varenje 

Biljna vlakna su neophodna za zdrav probavni sistem, vezuju veliku količinu vodu i podstiču peristaltiku creva, sprečavaju opstipaciju, poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija iz hrane koju unesemo i održavaju zdravu crevnu mikrofloru. 

5. Za dobro raspoloženje

Suncokret sadrži umerenu količinu minerala magnezijuma, koji smiruje živce, opušta telo i poboljšava raspoloženje.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici