Image
Zacini srce 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Napravili smo listu od 5 začina koje morate uključiti u svoju ishranu kako bi poboljšali zdravlje vašeg srca i celokupnog organizma.

Beli luk

Ključni sastojak belog luka je alicin koji može da reguliše nivo holesterola, triglicerida u krvi i time smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ovo povrće je bogato gvožđem, kalijumom, sumporom, vitaminima i fermentima. On poboljšava cirkulaciju, izbacuje toksine iz organizma, leči visoki krvni pritisak, glavobolju i srčane bolesti.


Takođe pročitajte: 4 razloga da jedete BELI LUK svaki dan


Kajenski biber

Začin poput kajenskog bibera je odlična namirnica kada je zdravlje srca u pitanju zahvaljujući njegovom glavnom sastojku kapsaicinu koji pokazuje jako protivupalno dejstvo i poboljšava nivo holesterola u krvi.

Njihovom kozumacijom podstiče se zdravlje kardiovaskularnog sistema, smanjuje se bol koji je posledica artritisa, poboljšava rad digestivnog sistema i vaš je saveznik kada je gubitak kilograma u pitanju.

Đumbir

Pored toga što poboljšava ukus i aromu vašoj hrani đumbir je korisna namirnica za vaše srce. Njegova antimikrobna i antiinflamatorna svojstva ključna su za poboljšanje nivoa holesterola (smanjuje nivo "lošeg" LDL holesterola) i cirkulaciju.

Ovaj začin detoksikuje organizam, jača vaš imunitet, smanjuje ndautost u stomaku, čisti arterije i smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze.


Takođe pročitajte: Kajenska aleva paprika i njena lekovita svojstva


Kurkuma

Zbog izraženog antioksidativnog, protivupalnog, antiseptičnog i antivirusnog dejstva kurkuma je začin moćan protiv gripa, Alchajmerove bolesti i raka dojke.

Dodavanje ovog začina u piće ili bilo koji obrok regeneriše crevnu floru, čisti krv, jetru i prirodan je lek protiv upala i bolova. Za maksimalnu apsorpciju kurkumina (njenog aktivnog sastojka) preporuka je da je uvek kombinujte sa crnim biberom.

U kominaciji sa medom odličan je lek za kašalj, upalu grla ali i za stomačne smetnje.

Crni luk

Konzumiranje crnog luka sprečava zgrušavanje krvi, smanjuje rizik od taloženja loših masnoća u vašem organizmu i visokog krvnog pritiska.

Kao namirnica bogata mineralom sumporom, antioksidantom kvercetinom i biljnim hormonima sličnim isnulinu on reguliše nivo šećera u krvi.

Pratite nas na našoj Facebook stranici