Image
Crna riza 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Crni ili ljubičati pirinač je vrsta riže sa najvećom hranljivom vrednošću, bogata je proteinima, sadrži 18 aminokiselina, minerale (gvožđe, cink, bakar) i karoten.

Ovo su dobri razlozi da je što cešće konzumirate:

Odličan izvor dijetalnih vlakana 

Pola šolje kuvane crne riže daje nam 2-3 grama vlakna.

Vlakna u njoj čuvaju naš probavni sistem, poboljšavaju probavu, sprečavaju zatvor, sprečavaju asimilaciju štetnih toksičnih materija u crevima i poptpomažu njihovu eliminaciju iz organizma, smanjuju nadutost i druge probavne smetnje.

Biljna vlakna nam ubrzavaju metabolizam, daju duži osećaj sitosti nakon jela čime sprečavaju prejedanje i mogu nam pomoći u održavanju dobre linije.

Bogatstvo antioksidanata 

Crni pirinač ima jaku crnu ili ljubičastu boju, zahvaljujući antocijanima koji pripadaju grupi flavonoida i moćni su antioksidanti.

Zahvaljujući obilju antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale i čuvaju ćelije od oštećenja: smanjuje rizik za kardiovaskularne bolesti, nastanak raka, pojačava moždane funkcije, deluje protivupalno i još mnogo toga.
Pored toga, crni pirinač sadrži i vitamin E, moćan antioksidant koji je čuva zdravlje naše kože, očiju i imunitet.

Sprečava dijabetes 

Istraživanje su dokazala da konzumiranje integralnih žitarica, među kojima je i crna riža smanjuje rizik za dijabetes zahvaljujući visokom udelu antioksidanata i vlakana.

Dokazano je da konzumiranje belog pirinča daje veći doprinos insulinskoj rezistenciji i riziku od dijabetesa tipa 2 u poređenju sa crnim pirinčem. 

Čuva zdravlje srca 

Istraživanja pokazuju da crni pirinač održava naše arterije čistim, sprečavajući taloženje “lošeg” LDL holesterola na njima i time čuva zdravlje srca i krvnih sudova smanjujući rizik za moždani i srčani udar. 

Odlična je za detoksikaciju organizma 

Zahvaljujući obilju moćnih antioksidanata crna riža pomaže eliminaciji štetnih materija i toksina iz organizma kao i detoksikaciji jetre. 

Sprečava aterosklerozu 

Vlakna i antocijani u ovom pirinču imaju snažan uticaj na zdravlje srca i krvih sudova, smanjuju apsorpciju holesterola, snižavaju “loš” LDL holesterol i ukupni holesterol i smanjuju rizik za aterosklerozu.

Za zdravu kožu i kosu

Antioksidansi iz crne riže sprečavaju stvaranje bora i prevremeno starenje kože. Biotin i vitamini B grupe zajedno sa proteinima potpomažu brži rast kose i štite je od štetnog dejstva Sunca i vetra.

Evo jedan savet za lepu, hidriranu i meku kožu lica: Pomešajte 3 šolje vode sa pola šolje crnog pirinča, zagrejte do ključanja, nakon toga ostavite da se ohladi, procedite, dobijenu pirinčanu vodu sipajte na komad vate ili tufera i njime masirajte kožu lica ili jednostavno natopite pamučnu krpicu pirinčanom vodom i držati na licu tako 10-15 minuta.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici