Image
Jod 1
Photo: pexels.com (free for commercial use)

Jod je hemijski element neophodan za proizvodnju hormona štitne žlezde koja je neophodna za normalno funkcionisanje metabolizma i deficit njenih hormona kod dece u razvoju može dovesti do zaostajanja u rastu i razvoju, a posebno na centralni nervni sistem, što može dovesti do bolesti zvane kretenizam. Nedostatak joda u ishrani, može dovesti do umora, depresije, opadanja kose, lošeg kvaliteta noktiju. 

Dnevne potrebe za jodom su 150 mikrograma kod odrasli osoba. 

Pogledajte koje su to namirnice dobar izvor joda:

Tuna i losos

Morske ribe poput tune i lososa su dobar izvor joda, 100gr konzervirane tune obezbeđuje 12 mikrograma joda, dok 100gr lososa daje 14 mikrograma joda. Pored toga one su dobar izvor proteina, omega-3 masnih kiselina koje povoljno deluju na zdravlje srca i vitamina D, koji je neophodan za zdrave i jake kosti. Tuna sadrži veliku količinu cinka, selena i proteina.

Jodirana kuhinjska so

Kuhinjska so se u prehrambenoj industriji koristi za poboljšanje ukusa proizvoda ili kao konzervans. U hemijskom sastavu to je natrijum-hlorid ali je pravilnikom predviđeno jodiranje ove soli (kalijum-jodidom) radi pravilne funkcije štitne žlezde.

Mleko i mlečni proizvodi

Jedna šolja mleka pruža nam od 55 do 100 mcg joda. Pored toga mleko je dobar izvor proteina, tačnije esencijalnih aminokiselina, minerala kalcijuma. 

Jogurt je takođe odličan izvor joda (ovo ne važi za nemasne jogurte), on takođe sadrži korisne probiotske bakterije, koje čuvaju zdravlje naših creva i povoljno deluju na digestivni sistem. Jedna čaša jogurta sadrži više od polovine vaših dnevnih potreba za jodom, daje nam 90mcg. 

Jaja

Jaja, tačnije žumanca su dobar izvor joda. Sadržaj joda u žumancetu varira u zavisnosti od ishrane živine, pa su najbolji izbor organska domaća jaja. U proseku, veliko jaje sadrži oko 24 mcg joda. 

Crni luk

Pored toga sto crni luk sadrži jod obezbeđuje nam važne vitamine i minerale poput vitamina C, B1, B2, E, a od minerala mangan, kalijum sumpor. Izvor je biljnih hormona sličnih insulinu, koji regulišu nivo šećera u krvi.

Suve šljive

Pet suvih sadrži 13 mcg joda. One su takođe bogate kalijumom, gvožđem i vitaminom A. One povoljno deluju na digestivni sistem, poboljšavaju crevnu peristaltiku, zato što sadrže dosta vlakana i odlične su kod problema sa zatvorom.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici