Image
Kajenska paprika 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Kajenska ili aleva paprika se dobija sušenjem i mlevenjem svežih ljutih čili paprika crvene boje, znatno veće ljutine od obične ljute paprike.

Koristi se za razna slatka i slana jela (pasulj, soseve, razne čorbe), a pretežno je zastupljena u Meksičkoj, Indijskoj kuhinji. Ona ne samo da poboljšava boju, ukus i miris hrane već je i izuzetno bogata makro i  mikronutrijentima. Sadrži supstancu poznatu kao kapsaicin, koja daje začinu ljutinu i to je njen najjači aktivni sastojak, pored toga sadrži  vitamine A, K, B1, B2, B6 , C i neke minerale, bogata je ugljenim hidratima, proteinima i mastima i dijetalnim vlaknima.

Kajenska aleva paprika povoljno deluje na varenje, ima jako antibakterijsko dejstvo (suzbija rast štetnih bakterija u crevima), poboljšava apsorpciju hranljivih materija iz hrane koju unosimo u kombinaciji sa njom, smanjuje apetit i sprečava prejedanje. Pa začinite svoje jelo sa malo ove paprika i kontrolišite apetit.

Pogledajte još neke prednosti njenog korišćenja u ishrani:

Sprečava bol i ima protivupalno dejstvo

Ova paprika ima analgetsko dejstvo - ublažava bolove, poboljšava cirkulaciju, posebno je efikasna kod reume, artritisa, kod bolova u mišićima i leđima. Može se naći u obliku kreme za spoljnu upotrebu ili kapsula.

Pored svojih analgetskih efekata, kapsaicin u njoj ima protivupalno dejstvo i može smanjiti rizik od nastanka artritisa.

Pomaže u mršavljenju

Ona podstiče termogenezu (povećanje potrošnje energije), koja zahteva sagorevanje dodatnih kalorija, na taj način ubrzava metabolizam i dovodi do gubitka masnih naslaga, zato se i uključuje u mnoge dijete za mršavljenje.

Za bolje raspoloženje

Kapsaicin u njoj podstiče lučenje hormona sreće nakon čega ćete se osećati lepše i zadovoljnije.

Bogata je antioksidansima

Kajenska paprika je odličan izvor antioksidanata, vitamina A i C, koji suzbijaju štetne slobodne radikale, čuvaju ćelije od oksidativnog stresa, doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema čime nas štite od raznih infekcija (tokom zimskog perioda je odlična protiv prehlade i gripa).

Za zdrav kardiovaksularni sistem

Zahvaljujući kapsaicinu ljute papričice snižavaju nivo holesterola i triglicerida i sprečavaju stvaranje krvnih ugušaka. Sve je ovo bitno za dobru cirkulaciju krvi, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Sadrži vitamin E

Ovaj važan vitamin ima moć regulisanja holesterola, bori se protiv slobodnih radikala, popravlja oštećenu kožu i kosu, doprinosi normalnom radu hormona, poboljšava vid i povećava nivo energije, a kajenski paprika je važan izvor ovog moćnog vitamina E.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici