Image
Voce vitamin c 1
Photo: pickpik.com (free for commercial use)

Vitamin C je hidrosolubilan (lako rastvorljiv u vodi) i esencijalni vitamin koji naše telo ne može da sintetiše pa ga moramo uneti preko hrane.

Ovaj vitamin je veoma nestabilan, vrlo lako ga razgrađuju visoke temperature (veliki procenat se gubi kuvanjem), prisustvo kiseonika, sunčeve svetlosti, dužim stajanjem namirnica na sobnoj temperaturi njegova koncentracija se smanjuje. Preporuka je jesto namirnice bogate ovim vitaminom što više u svežem stanju, a ako se kuvaju, neka to bude  što kraće u što manjoj količini vode. 

On ima mnogo uloga u našem organizmu:

-On je moćan antioksidans, štiti ćelije od oksidativnog stresa, povećava otpornost organizma na razne bakterije, viruse, gljivice, čuva od prehlade i gripa.

-Poboljšava apsorpciju minerala gvožđa čime potpomaže sintezu hemoglobina, eritrocita, smanjuje umor, iscrpljenost, sprečava anemiju.

-Doprinosi normalnoj funkciji centralnog-nervnog sistema

-Potpomaže brže zarastanje rana i opekotina

-Snižava holesterol i čuva srce

-Stvara kolagen koji regeneriše krvne sudove, desni, kosti, kožu i doprinosi njihovom normalnom funkcionisanju.

Njegov nedostatak može dovesti do umora, malaksalosti, modrica, krvarenja desni, pada imuniteta čime postajemo skloniji raznim infekcijama.
Preporučen dnevni unos ovog vitamina je 90 mg za muškarce i 75 mg za žene.

Pogledajmo neke od njegovih prirodnih izvora:

Pomorandža 

Ovo citrusno voće je odličan izvor vitamina C (1 srednja voćka nam daje 70 mg), a pored toga su i dobar izvor vlakana, kalijuma (mineral koji  snižava krvni pritisak), folata (što ih čini dobrim voćem za trudnice), vitamina A (koji je bitan za jak imunitet, lepu kožu i dobar vid). 

Grejpfrut

Polovina grejpa sadrži 45 miligrama vitamina C, plus je dobar izvor vlakana, kalijuma i vitamina A i sve to u samo 52 kalorije. On je namirnica koja čuva srce, kosti, podmlađuje i odličan je za one koji žele smršati koji kilogram.

Crvena paprika

Crvena paprika je bogata kalijumom, gvožđem, kalcijumom, vitaminom A, B1, B2 i naročito vitaminom C (sadrži dva puta više ovog vitamina od limuna), pola šolje sirove seckane paprika sadrži 142 mg ovog vitamina.  Ona je niskokalorična namirnica koja poboljšava probavu, otklanja mamurluk, hrani nervni sistem, podiže imunitet. Crvene paprike zadržavaju dosta vitamina C nakon kuvanja, pa čine odličan dodatak sosevima i gulašima.

Jagode

Ovo jagodasto voće je sočno, slatko i puno vitamina C (100 gr sadrži 58 mg) uz to su vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, folata, kalijuma i magnezijuma. One snižavaju holesterol, ubrzavaju metabolizam, usporavaju starenje kože. Grickajte ih kao užinu ili ih dodajte u ovsenu kašu ili jogurt za hranljiv i zdrav doručak.

Brokoli

Ovo povrće je odličan izvor vlakana, antioksidanata, vitamina K, A, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, selena i naravno vitamina C (100 grama nam daje oko 90 mg ovog vitamina) i pripada niskokaloričnim i veoma hranljivim namirnicama. On reguliše nivo šećera, holesterola u krvi, čisti creva od toksina i štetnih materija. Da bi sačuvali što više vitamina u njemu najbolje ga je jesti sirovog ili kratko blanširanog.

Kivi

Kivi je niskokalorična namirnica, bogata kalijumom, dijetalnim vlaknima  i vitaminom C (1 kivi srednje veličine ima više od 60 miligrama ovog vitamina). Ovo voće reguliše krvni pritisak, štiti srce, ublažava depresiju i potpomaže zdravo mršavljenje.

Karfiol

Karfiol je hrskav, ukusan i odličan izvor vitamina C (1 šolja sirovog karfiola sadrži 46 miligrama vitamina C). Karfiol je takođe bogat vlaknima, kalcijumom,magnezijumom, kalijumom, folatima i vitaminom K, dobar je za zdravlje creva, srca, kostiju, odlična je hrana za trudnice i savršena namirnica za dijetu. 

Krompir

Krompir je poznat po svom sadržaju kalijuma, ali je takođe bogat vitaminom C, B1, B2, dobar je izvor vlakana, magnezijuma, niacina, cinka, gvožđa. On reguliše stolicu, podstiče rad srca, deluje kao diuretik, leči čir na želucu, odstranjuje višak želudačne kiseline. Najbolje ga jesti u barenom ili pečenom obliku.

Pratite nas na našoj Facebook stranici