Image
Ren 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Ren je zeljasta biljka iz porodice krstašica gde pripadaju brokoli, kupus, karfiol, kelj i u narodnoj medicini je veoma cenjen kao lekovita biljka.

Koren i listovi (su bogati beta-karotenom, gvožđem) ove biljke su pune hranljivih sastojaka i svakako bi trebalo da ih uključite u ishranu.

Odlčan je u kombinaciji sa mesom, dobar je za ukusne salate i soseve.

Podzemni deo biljke, koren je bogat biljnim vlaknima, cinkom, manganom, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, vitaminom C, vitaminima B grupe, folatima. On sadrži ugljene hidrate, masti, glukozu, glutamin, sinigrin, eterična ulja.

Miris i ukus rena, svojstven njemu potiče od sinigrina, jedinjenja koje se razgrađuje rendanjem korena rena i koje izaziva suzenje očiju i aktivira sinuse.

Sadrži jedinjenja koja se bore protiv raka

Karakterističan ljut ukus rena potiče od glukozinolata, jedinjena koja su moćni antioksidanti, a koje ren sadrži čak 10 puta više od brokolija. Glukozinolati su moćni antioksidanti koji suzbijaju štetne slobodne radikale, čuvaju ćelije od oštećenja, usporavaju razvoj tumora i moćni su borci protiv njega. Ova jedinjenja imaju jako antimikrobno dejstvo i stimulišu eliminaciju toksina i štetnih materija iz organizma.

Ojačajte imunološki sistem

Koren rena je bogat vitaminom C (znatno više od citrusa), antioksidantom koji čuva telo od štetnih slobodnih radikala, jača imunitet i čini vas otpornijim na prehladu i grip pa je savršen za zimski period.

Ren pokazuje antibakterijsko dejstvo i dugi niz godina se primenjuje za lečenje bronhitisa, prehlade, kašlja.

Njegov oštar miris koji potiče od glukozinolata pomaže u razgradnji i izbacivanju sluzi iz gornjih respiratornih organa, čisti ih, čime smanjuje rizik od razvoja infekcije.

Pomoć u varenju

Ovo korenasto povrće sadrži vlakna koja povoljno deluju na organe za varenje. On podstiče lučenje žuči i želudačnih sokova, stimuliše organe za varenje, reguliše rad creva, smanjuje rizik od zatvora i detoksikuje ceo organizam.

Prevencija i lečenje urinarnih infekcija

Zahvaljujući sinigrinu čijom razgradnjom nastaje alil-izo-sulfocijanid ren pokazuje jako antibakterijsko i antimikrobno dejstvo, on je prirodan antibiotiki i koristi se za lečenje infekcija urinarnog trakta. Glukozinolat u njemu, sinigrin je efikasan diuretik, eliminiše bakterije i druge upalne agense iz urinarnog trakta i pomaže u suzbijanju ove infekcije.

Treba naglasiti da osobe koje imaju oboljenja bubrega, čir na želucu ne bi trebalo da koznurmiraju ovo povrće.

Povrće iz grupe krstašica gde pripada i ren, sadrže jedinjenja koja onemogućavaju apsorpciju joda i mogu pogoršati rad štitne žlezde naročito ako se jede sirovo i u velikim količinama. Za ljude koji imaju normalnu funkciju štitne žlezde to ne predstavlja problem ali za one sa poremećenom funckijom štitne žlezde, može da izazove probleme.