Image
Ren 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Ren je zeljasta biljka iz porodice krstašica gde pripadaju brokoli, kupus, karfiol, kelj i u narodnoj medicini je veoma cenjen kao lekovita biljka.

Koren i listovi (su bogati beta-karotenom, gvožđem) ove biljke su pune hranljivih sastojaka i svakako bi trebalo da ih uključite u ishranu.

Odlčan je u kombinaciji sa mesom, dobar je za ukusne salate i soseve.

Podzemni deo biljke, koren je bogat biljnim vlaknima, cinkom, manganom, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, vitaminom C, vitaminima B grupe, folatima. On sadrži ugljene hidrate, masti, glukozu, glutamin, sinigrin, eterična ulja.

Miris i ukus rena, svojstven njemu potiče od sinigrina, jedinjenja koje se razgrađuje rendanjem korena rena i koje izaziva suzenje očiju i aktivira sinuse.

Sadrži jedinjenja koja se bore protiv raka

Karakterističan ljut ukus rena potiče od glukozinolata, jedinjena koja su moćni antioksidanti, a koje ren sadrži čak 10 puta više od brokolija. Glukozinolati su moćni antioksidanti koji suzbijaju štetne slobodne radikale, čuvaju ćelije od oštećenja, usporavaju razvoj tumora i moćni su borci protiv njega. Ova jedinjenja imaju jako antimikrobno dejstvo i stimulišu eliminaciju toksina i štetnih materija iz organizma.

Ojačajte imunološki sistem

Koren rena je bogat vitaminom C (znatno više od citrusa), antioksidantom koji čuva telo od štetnih slobodnih radikala, jača imunitet i čini vas otpornijim na prehladu i grip pa je savršen za zimski period.

Ren pokazuje antibakterijsko dejstvo i dugi niz godina se primenjuje za lečenje bronhitisa, prehlade, kašlja.

Njegov oštar miris koji potiče od glukozinolata pomaže u razgradnji i izbacivanju sluzi iz gornjih respiratornih organa, čisti ih, čime smanjuje rizik od razvoja infekcije.

Pomoć u varenju

Ovo korenasto povrće sadrži vlakna koja povoljno deluju na organe za varenje. On podstiče lučenje žuči i želudačnih sokova, stimuliše organe za varenje, reguliše rad creva, smanjuje rizik od zatvora i detoksikuje ceo organizam.

Prevencija i lečenje urinarnih infekcija

Zahvaljujući sinigrinu čijom razgradnjom nastaje alil-izo-sulfocijanid ren pokazuje jako antibakterijsko i antimikrobno dejstvo, on je prirodan antibiotiki i koristi se za lečenje infekcija urinarnog trakta. Glukozinolat u njemu, sinigrin je efikasan diuretik, eliminiše bakterije i druge upalne agense iz urinarnog trakta i pomaže u suzbijanju ove infekcije.

Treba naglasiti da osobe koje imaju oboljenja bubrega, čir na želucu ne bi trebalo da koznurmiraju ovo povrće.

Povrće iz grupe krstašica gde pripada i ren, sadrže jedinjenja koja onemogućavaju apsorpciju joda i mogu pogoršati rad štitne žlezde naročito ako se jede sirovo i u velikim količinama. Za ljude koji imaju normalnu funkciju štitne žlezde to ne predstavlja problem ali za one sa poremećenom funckijom štitne žlezde, može da izazove probleme.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici