Image
Crni i beli luk 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Bez obzira da li pripremate neko meksičko, italijansko ili neko naše tradicionalno jelo crni i beli luk su osnovni i nezaobilazni sastojci koji pored toga što će poboljšati ukus vašem jelu vrlo su korisni i za zdravlje vašeg organizma.

Pogledajte neke od prednosti njegovog konzumiranja:

Za zdravu crevnu floru i jak imunitet

Crni luk pored bogatstva mineralnih materija (kaljuma, sumpora), vitamina (C, E, B1, B2) i ugljenih hidrata pruža nam i prebiotička vlakna.

Ova vlakna podržavaju rast dobrih bakterija u crevima, regulišu njihov nivo i održavaju dobro zdravlje crevne flore. Ova namirnica takođe sadrži i supstance koje podstiču rast bifidobakterija, prirodne stanovnike crevnog trakta koji potiskuju patogene bakterije, pomažu varenju hrane i jačaju naš imunološki sistem.

Takođe pročitajte: ENZIMI u ovom voću poboljšavaju vašu probavu

Smanjuje rizik od raka

Ovo lukovičasto povrće je odličan izvor antioksidativnih i antikancerogenih supstanci poput kvercetina i antocijana za koje se smatra da efikasno eliminišu štetne slobodne radikale i ubijaju ćelije raka. 

Takođe pročitajte: Recept: Špageti sa crnim lukom

Sprečava zgrušavanje krvi

Studije su pokazale da redovno konzumiranje crnog luka znatno smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Kao namirnica koja pruža puno zdravstvenih koristi, poboljšava ukus jelima, a pritom bez holesterola crni luk može biti odlična zamena za so. So je namirnica koja ako se konzumira u velikim količinama može uticati negavtivno na krvni pritisak zato je mnogo bolje začiniti jelo ovim povrćem koje je ujedno i dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

Reguliše nivo šećera u krvi

Crni luk je prirodno sredtsvo za regulisanje šećera u krvi pokazala su istraživanja. Mineral sumpor iz crnog luka podstiče sintezu insulina koji snižava nivo glukoze u krvi i reguliše njenu koncentraciju. U njegovom sastavu su takođe pronađeni hrom i mangan minerali koji su bitni za metabolizam ugljenih hidrata.

 

Pratite nas na našoj Facebook stranici