Image
Blitva 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Blitva je lisnato zeleno povrće, izuzetno hranjivo, pripada niskokaloričnim namirnicama, a i lako se priprema (najbolje je jesti sirovu ili kratkotrajno kuvanu na pari).

Ona je odličan izvor dijetalnih vlakana (koji poboljšavaju varenje, snižavaju holesterol, sprečavaju zatvor), vitamina (K, C, A, B grupe, dok vitamin E sadrži u manjim količinama), mineralnih materija (gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma) i antioksidanata zahvaljujući kojima ona ima brojne zdravstvene koristi i dragocen je sastojak vašoj ishrani (odličan sastojak čorbica, supa, salata, smutija i glavni sastojak preukusnih sarmica).

Pogledajte neke od njenih lekovitih dejstava:

Dobra u borbi protiv anemije

Kao odličan izvor gvožđa i vitamina C (koji poboljšava apsorpciju ovog minerala) blitva je odlična protiv anemije.

Jača imunitet, neguje kožu i kosu

Blitva je odličan izvor vitamina A, jakog antioksidanta, koji jača imunitet, neophodan je za normalan rast i razvoj organizma (posebno kod dece u razvoju), štiti vid  čuva zdravlje kose, kože i noktiju.

Dobar izvor vitamina K

Ovaj zeleniš je izuzetno bogat vitaminom K koji je neophodan u procesu zgrušavanja krvi, za jake i zdrave kosti, smanjuje rizik od osteporoze.

Čuva vid

Lutein i zeaksantin, karotenodi koji su prisutni u blitvi čine je odličnom namirnicom za dobar vid. Ovi karotenoidi su moćni antioksidanti, čuvaju ćelije oka od oksidativnog oštećenja i smanjuju rizik od makularne degeneracije.

Odlična je za održavanje vitke linije

Kao hrana sa malo kalorija, a puno dijetalnih vlakana (koji nam daju duži osećaj sitosti nakon jela i sprečavaju unošenje bespotrebnih kalorija) vitamina i minerala odlična je pomoć pri zdravom mršavljenju.

Obezbeđuje kalcijum bez mleka

Kalcijum je esencijalni mineral koji pomaže u izgradnji i zaštiti kostiju i zuba. Za ljude koji ne mogu jesti mlečne proizvode, blitva nudi alternativni izvor kalcijuma. Međutim blitva sadrži i oksalate koji onemogućavaju dobru apsorpciju ovog minerala pa bi ljudi koji imaju kamen u bubregu trebalo da pripaze kada je ona u pitanju.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici