Image
Speltino brasno 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Spelta je bogata hranljivim sastojcima koji su nam potrebni da bi naš organizam pravilno funkcionisao, odličan je izvor proteina, ugljenih hidrata, dijetalnih vlakana, minerala (cinka, gvožđa, mangana, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, bakra, selena), vitamina (B1, B2, B3, E). 

Preporučuje se upotreba speltinog brašna umesto pšeničnog onima koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, slabim kostima, dijabetesom i lakše je za probavu.

Koje su prednosti korišćenja ovog brašna?

Sprečava anemiju

Spelta je odličan izvor gvožđa. Usled nedostatka gvožđa javlja se anemija praćena gubitkom apetita, malaksalošću, nesvesticom i dr.

Za dobro varenje

Spelta ima visoki sadržaj vlakana koja čuvaju naš digestivni sistem, poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija iz hrane, potpomažu eliminaciju toksina iz organizma, sprečavaju zatvor, proliv, gasove, nadimanje i jačaju naš celokupni imunitet.

Pored toga spelta je lakše za varenje od pšenice, pa je njeno brašno prihvatljivije za osobe osetljive na pšenicu i zamena za ljude koji su netolerantni na gluten iako nije bez glutena.

Visok sadržaj mangana

Mangan je mineral koji se u našem organizmu nalazi u malim količinama ali je neophodan za mnoge funkcije –za probavne enzime, za apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane koju unesemo, čuva naš imunitet i za jake i zdrave kosti.

Nedostatak mangana dovodi do usporavanja rasta i utiče na razvoj kostiju, bolove u mišićima i zglobovima, promenu raspoloženja.
Ovaj mineral sprečava osteoporozu, bol i lomove pa se preporučuje starijim ljudima sa slabim ili lomljivim kostima u kombinaciji sa mineralima kao što su bakar, cink, kalcijum.

Reguliše holesterol

Zbog obilja rastvorljivih vlakana spelta reguliše holesterol, snižava nivo “lošeg” LDL holesterola, sprečava njegovo taloženje na arterijama i time smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Pogodnije u odnosu na pšenično brašno za osobe sa dijabetesom

Speltino brašno je bogato rastvorljivim vlaknima koja sa vodom grade gel i usporavaju apsorpciju šećera, masti i holesterola, pri čemu sprečavaju nagle skokove glukoze u krvi i stabilizuju njenu koncentraciju i mogu uticati na sniženje holesterola i triglicerida pa je odlična zamena za pšenično brašno za dijabetičare.

Pratite nas na našoj Facebook stranici