Image
Ljubicasti kupus 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Kupus je povrće koje pripada grupi kupusnjača. Postoje više vrsta kupusa, kod nas su najzastupljeniji: beli, crveni i šareni.

Ovo izuzetno hranljivo povrće upotrebljava se u sirovom stanju u obliku salata ili kao sok koji ima lekovita svojstva za čir na želucu, dvanaestopalačnom crevu, za biološko konzervisanje (kiseli kupus je odličan izvor vitamina C koji jača naš imunitet i dobrih probiotskih bakterija koje poboljšavaju varenje, eliminišu toksine iz organizma i čuvaju zdravlje creva dok je rasol odličan za kašalj i savršen protiv mamurluka), za proizvodnju gotovih ili polugotovih jela.

Boja crvenog ili ljubičastog kupusa potiče od visokog sadržaja polifenola, uključujući antocijanine koji imaju jako antioksidativno dejstvo, neutrališu štetne slobodne radikale, sprečavaju oksidativni stres i smanjuju rizik od mnogih oboljenja, kancera, kardiovaksularnih oboljenja, neuroloških poremećaja, prevremenog starenja. 

Šoljica sirovog kupusa sadrži nešto više od 5 grama ugljenih hidrata, od kojih oko 50% čine biljna vlakna i ima veoma nizak glikemijski indeks od 10,2, što znači da se glukoza polako apsorbuje u krvotok, bez naglih skokova i padova što je posebno važno za dijabetičare.

Kupus je dobar izvor minerala kalijuma, gvožđa, kalcijuma, mangana, sumpora, magnezijuma, vitamina A, C, K, B6 i folata i nije značajan izvor proteina i masti. 

Zašto bi trebalo da jedete kupus!

Povoljno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema

Kupus je dobar izvor vlakana, kalijuma i folata, hranljivih sastojaka koji čuvaju zdravlje srca. Vlakna pomažu da smanji nivo holesterola, kalijum snižava krvni pritisak dok  povećan unos folata smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. 

Štiti vid

Kupus je dobar izvor luteina i zeaksantina, karotenoida sa jakim antioksidativnim dejstvom, eliminišu štetne slobodne radikale, čuvaju zdravlje očiju i smanjuju rizik od makularne degenracije koja dolazi sa starenjem.

Štiti od raka

Istraživanja su pokazala da ovo povrće ima antikancerogeno dejstvo i da kozumiranje 3–5 obroka krstastog povrća nedeljno (kao što su kupus, karfiol, brokoli, kelj) smanjuje rizik od raka pluća, debelog creva, dojke i prostate.

Jača imunitet i sprečava anemiju

Crveni kupus je riznica vitamina C, sadrži 7-8 puta više vitamina C od belog kupusa. Ovaj vitamin jača naš imunitet, doprinosi stvaranju kolagena koji obnavlja desni, kosti, zube, krvne sudove, poboljšava apsorpciju gvožđa i sprečava anemiju.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici