Image
Sok od narandze 1
Photo: pixy.org (free for commercial use)

Pomorandže pripadaju grupi južnog voća i pored toga što su veoma ukusne, izuzetno su dobre za naše zdravlje. One obiliuju važnim vitaminima (C, B grupe, E, K), mineralima (kalijum, cink, gvožđe, kalcijum, magnezijum) dijetalnim vlaknima i vodom.

One štite naš organizma od raznih virusa, bakterija, jačaju zube, neguju kožu, dobre su za trudnice.

Ceđenjem sveže pomorandže dobijamo sok koji je pored jako lepog i osvežavajućeg ukusa veoma hranljiv i zdrav napitak, koji ne opterećuje organizam, već ga osvežava i budi pa se često poslužuje pre doručka (on podstiče lučenje sokova za varenje ali ako imate osetljiv želudac razblažite ga sa vodom) ili se poslužuje uz doručak. 

Sok od pomorandže je bogat vitaminom C 

Vitamin C koji se nalazi u narandži je antioksidant koji štiti ćelije od štenog dejstva slobodnih radikala i čuva nas od mnogih bolesti.

On je neophodan za dobru funkciju imuniteta, za zdrave i elastične zidove krvnih sudova i vezivno tkivo koje se nalazi ispod vaše kože.

Ovaj sok je dobar izvor folata i kalijuma 

Folati su neophodni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, sprečavaju anemiju, štite srce i krvne sudove, sprečavaju umor, depresiju, veoma su značajni kod žena koje planiraju trudnoću ili su trudne (važni su za pravilan razvoj mozga, sprečavaju prevremeni porođaj i rođenje beba sa deformitetima). 

Kalijum je mineral važan za pravilnu funkciju nervnog i mišićnog sistema, on snižava krvni pritisak i važan je za pravilan srčani ritam. 

Iako ovaj sok sadrži važne vitamine, minerale i antioksidante on ima dosta voćnog šećera (fruktoze) pa nije preporučljiv za gojazne ljude i ljude sa dijebetesom.

Pomorandže su bogate vlaknima koja su bitna za dobru probavu, ona usporavaju apsorpciju šećera, daju nam sitost ali prilikom ceđenja dobijeni sok gotovo da ih ne sadrži (najzdraviji sastojci bivaju uklonjeni) pa imajte na umu da ćete više zdravstvene koristi imati ako konzumirate celu pomorandžu, a pritom ćete i uneti manje kalorija, 1 pomorandža sadrži 45 kalorija dok čaša soka od narandže čak 110 kalorija.

Iako se većina narandži konzumira kao sok u vreme doručka, možete pojesti i celovitu voćku za užinu Ili u obliku voćne salate. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici