Image
Soja 1
Photo: wallpaperflare.com (free for commercial use)

Soja jednogodišnja biljka (iz porodice Leguminosae L.) slična grašku pripada grupi mahunarki i vodi preklo iz Kine gde se smatra nastarijom poljoprivrednom kulturom i gde se koristila prvenstveno za ljudsku ishranu zahvaljujući bogatsvu proteina, vitamina i minerala neophodnih za normalno funkcionisanje organizma.

Ova mahunarka je bogata kvalitetnim belančevinama (preko 40% čine), ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, smatra se dobrim izvorom minerala (kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, bakra, mangana), vitamina (C, D, E, K i B grupe) i esencijalnih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. 

Koristi se za proizvodnju sojinog mleka, brašna, ulja, ljuspica, komadića, tofu sira. Kada kupujete soju i njene proizvode uvek vodite računa da to bude soja organskog porekla pošto je na tržitu veliki procenat genetski modifikovane soje (GMO).

Neguje kožu, usporava starenje

Soja ima visoki sadržaj vitamina E, moćnog antioksidanta, koji štiti ćelije kože od oštećenja slobodnih radikala, hidrira kožu, regeneriše je, čuva kožu od štetnog UV zračenja i sprečava njeno prevremno starenje i stvaranje bora.

Soja kao biljni izvor proteina

Ona je riznica biološki vrednih proteina (sadrži sve esencijalne aminokiseline koje organizam ne može sam da sintetiše već se mora uneti sa hranom) koji su izvor energije, neophodni su za normalan rast i razvoj organizma, za jak imunitet, izgrađuju i održavaju mišiće (odlična je za sportiste) ulaze u sastav hormona, enzima, učestvuju u prenosu kiseonika, njihov nedostatak može dovesti do anemije, slabijeg pamćenja i koncentracije, do problema sa kožom (postaje suva, peruta se), kosom, noktima, kosti postaju slabije i podložnije lomljenju. 

Zamena crvenog mesa (koje je bogato zasićenim mastima koje povećavaju nivo holesterola i štete srcu i krvnim sudovima) sojom može pomoći malo da se snizi LDL holesterol, kao i da smanji krvni pritisak što može povoljno delovati na kardiovaskularno zdravlje.

Pomoć u menopauzi

Soja sadrži izoflavone, biljne estrogene koji mogu pomoći pri održavanju hormonske ravnoteže i smanjiti učestalost valunga i drugih simptoma koji su povezani sa menopauzom.

Snižava holesterol i čuva srce

Zahvaljujući fitosterolima ova mahunarka može sniziti nivo “ lošeg” LDL holesterola i triglicerida u krvi, čime štiti srce i krvne sudove.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici