Image
Pistaci 2
Photo: pxfuel.com (free for commercial use)

Vitamini (C, E, A, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9) minerali (magnezijum, gvožđe, kalcijum, cink, bakar, mangan) masti, dijetalna vlakna,i proteini prisutni u pistaćima su odlični za vaše zdravlje.

Evo razloga da ih što češće konzumirate:

1. Odbrana protiv dijabetesa

Pistaći su bogati vlaknima i zdravim mastima koje povećavaju insulinsku osetljivost i stabilizuju nivo šećera u krvi čime smanjuju rizik za dijabetes.

2. Promoviše zdravlje srca

Umereno konzumiranje orašastih plodova povoljno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova. Pistaći su odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina koje snižavaju “loš” LDL holesterol i smanjuju rizik za srčani udar.

3. Za dobro varenje

Pistaći su dobar izvor dijetalnih vlakana, 30 grama pistaća sadrži oko 3 grama dijetalnih vlakana, koja poboljšavaju varenje, doprinose redovnom pražnjenju creva, sprečavaju zatvor i potpomažu eliminaciju toksina i štetnih materija.

4. Za vitku liniju

Sa puno proteina, malo zasićenih masti i puno nezasićenih masnih kiselina, odlični su za održavanje dobre linije.

5. Apsorpcija gvožđa

Pistaći su odličan izvor bakra koji će pomoći u boljoj apsorpciji gvožđa u organizmu iz hrane koju unesemo. Sve ovo sprečava anemiju.

6. Za dobru funkciju nervnog sistema

Vitamini B grupe su važni za normalno funkcionisanje nervnog sistema, posebno vitamin B6 čiji su dobar izvor pistaći. 
Nedostatak ovog vitamina izaziva promene na koži i nervnim tkivima, anemiju.

7. Neguje kožu

Razni antioksidanti u njemu čine ga vrlo lekovitim za kožu. Vitamin E kao snažan antioksidant štiti kožu od štetnih UV zraka, sprečava njeno prevremeno starenje i smanjuju rizik za rak kože. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici