Image
Spanac 2
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Tamnozeleno povrće (spanać, kelj, blitva, zelje, brokoli) donosi bogatstvo vitamina, minerala i fitonutrijenata i spada u najhranljivije povrće.

Grupa ovog povrća obezbediće vam složene ugljene hidrate, biljna vlakna, proteine, vrlo malo masti i mnogo hranljivih sastojaka, antioksidanata, vitamina A, C, K, E , vitamine B grupe, folate, minerala magnezijuma, kalcijuma, gvožđa i kalijuma, a veoma malo kalorija.

100 grama sirovog brokolija daće nam nešto više od 30 kalorija, ista količina sirovog spanaća ima 23 kalorije, a 100 grama blitve 20 kalorija.

Za dobro zdravlje očiju

Mnogi pripadnici grupe tamnozelenog povrća sadrže fitonutrijente kao što su lutein, zeaksantin i beta-karoten, jake antioksidante, koji suzbijaju slobodne radikale, čuvaju ćelije oka od oksidativnih oštećenja, čuvaju dobar vid i smanjuju rizik od kataratke i makularne degeneracije

Vitamin K

Vitamin K je vitamin rastvorljiv u mastima i ključan je hranjivi sastojak većine povrća iz ove grupe. On ima važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi, bitan je za dobru čvrstinu kostiju, smanjuje rizik od nastanka osteoporoze, od upala uključujući artritis i može pomoći u sprečavanju dijabetesa.

Osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi redovno trebalo bi da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što uključe u svoju ishranu veće količine ovog povrća. 

Jedite ovo povrće za jake kosti, dobar imunitet i pravilan rad nervnog sistema

Spanać, kelj, brokoli, blitva i drugo tamnozeleno povrće je odličan izvor kalcijuma. Ovaj mineral je važna komponenta skeleta i zuba, bitan za enzimsku aktivnost, za dobru funkciju nervnog sistema i pravilne kontrakcije mišića, za dobar imunitet. Oksalna kiselna u ovom povrću može da se veže za kacijum i omete njegovu apsorpciju i usvajanje zato je bolje termički ga obraditi ali što kraće (kratko blanišranje ili kuvanje na pari).

Može pomoći kod malokrvnosti

Tamnozeleno povrće poput blitve, zelja, spanaća, kelja je savršen izvor gvožđa koji dospinosi dobroj sintezi hemoglobina i crevnih krvnih zrnaca bitnih za dobro snabdevanje ćelija kiseonikom. Njegov nedostatak u organizmu dovodi do gubitka energije, malaksalosti, zamora, gubitka apetita, glavobolje i anemije.

Da bi ste iskoristili sve njegove važne hranljive materije, sačuvali vitamine i minerale najbolje ga je jesti u svežem obliku ili kratko blanširati u što manjoj količini vode. Možete ga dodati u sendviče (obogatite sendvič vitaminima i mineralima uz par listića svežeg mladog spanaća), smutije, salate, omlete, pite, supice. Ima bezboroj kombinacija kako da uključite ovo povrće u ishranu, jednostavno je za pripremu, ne zahteva puno vremena u kuhinji, a uz to ima i povoljnu cenu i preporuka je da ga uključite u 3 obroka nedeljno.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici