Image
Limun voda 1
Photo: needpix.com (free for commercial use)

Što raznovrsnija ishrana koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, posnije meso (piletina, teletina, kao i riba), smanjen unos soli, šećera i masti uz dovoljan unos tečnosti i redovna fizička aktivnost su jako bitni da bi organizam normalno funckionisao i bio zdrav.

Konzumiranjem namirnica bogatih vlaknima, kao što su voće, povrće, mahunarke, integralne žitarice delovaće povoljno na ceo digestivni sistem, omogućiće dobro varenje, redovno pražnjenje creva, sprečiće zatvor i opstipaciju i sačuvaće zdravlje naših creva što će se odraziti povoljno na ceo organizam.

Ishrana siromašna vlaknima, a bogata mastima, povećanim unosom soli, alkohola, kafe, šećera, jako začinjenom hranom i smanjenim unosom tečnosti može se negativno odraziti na našu digestiju i predstavlja faktor rizika za karcinom debelog creva.

Pomozite vašim crevima da budu zdrava uz ove namirnice:

Voda

Voda nam je neophodna za pravilan rad creva i dobro varenje. Vlakna vezuju velike količine vode, a zatvor može nastati ako se vlakna konzumiraju bez odgovarajuće količine vode. Voda potpomaže transport vlakana kroz debelo crevo i sa njima uklanja toksine.

Avokado

Ovo voće je dobar izvor vlakana. Nerastvorljiva vlakna omogućavaju redovnu mekšu stolicu i značajna su za prevenciju raka debelog creva  dok rastvorljiva vlakna u njemu usporavaju apsorpciju šećera, masti, holesterola i smanjuju rizik za dijabetes i kardiovaskularne bolesti. 

Jabuka 

Jabuke su bogate vlaknima, čuvaju naša creva i omogućavaju dobro varenje. One sadrže pektin koji pomaže u eliminaciji toksina iz creva i jača crevnu sluznicu.

Brokoli

Ovo povrće je bogato antioksidansima koji štite naše ćelije od raka. Rastvorljiva vlakna u njemu podstiču rast dobrih bakterija u crevima i eliminaciju toksina.

Beli luk

Beli luk je odličan borac protiv patogenih bakterija, gljivica, virusa i pomaže njihovoj eliminaciji iz debelog creva. 

Limun 

Svi citrusi, a naročito limun su odlični za detoksikaciju. Oni imaju antiseptično dejstvo i sprečavaju rast štetnih mikroorganizama.

Možda je vreme da uvedete neke promene u svoju ishranu, dodajte neke od ovih namirnica i pomozite svom digestivnom sistemu da dobro fukcionise i sačuvajte svoje zdravlje .
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici