Image
Heljda 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Heljda, žitarica izuzetno bogata hranljivim materijama i korisna za naš organizam.

Zašto bi trebalo da jedete heljdu?

Heljda ima visok sadržaj minerala cinka, bakra, kalijuma.

Kalijum- ima ulogu u regulisanju osmotskog pritiska telesnih tečnosti. On učestvuje u prenošenju nervnih i mišićnih nadražaja.

Cink -pomaže jačanju imunološkog sistema i potreban je za zdravu kožu, kosu i nokte

Nedostatak bakra može dovesti do anemije, smanjenog rasta i može dovesti do različitih neurodegenerativnih poremećaja.

Ova žitarica se smatra kompletnim proteinom (sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam da sintetiše pa se moraju uneti hranom) i ima visok sadržaj biljnih vlakana, magnezijuma i gvožđa. 

Heljda ne sadrži gluten, pa je pogodna za one koji su alergični na pšenicu, kao i za osobe sa celijakijom (netolerancija na gluten). 

Sprečava anemiju

Heljda ima visoki sadržaj gvožđa koji je neophodan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak gvožđa dovodi do anemije, koja je praćena umorom, malaksalošću, gubitkom apetita.

Jača kosti

Ova žitarica je bogata mineralima selenom i cinkom neophodnim za jake kosti i regeneraciju oštećenih kostiju kod starijih ljudi. Cink je posebno važan ženama u menopauzi koje su izložene većem riziku od osteporoze.

Heljda jača naš imunitet

Heljda je izuzetno bogata antioksidantima, kao što je fenolna kiselina, tokoferoli, flavonoidi i selen, koji pomažu da se eliminišu slobodni radikali koji štete našem organizamu i na taj način nas čuvaju od raznih bolesti.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici