Image
Limun 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Limun pripada citrusima (agrumima), to je voće bogato vodom pa je njegova energetska vrednost veoma mala.

Osim kiselog ukusa, limun je dobar izvor hranljivih sastojaka, vitamina i minerala. Sadrži ugljene hidrate, biljna vlakna, proteine, vitamin C, vitamine B grupe (B1, B5, B6 i B9), od minerala gvožđe, bakar, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum. 

Zbog svog specifičnog sastava i senzornih svojstava prerađuju se u sok, koncetrat, sirup i razne napitke. Njihova kora zajedno sa voćnim tkivom koriste se za propizvodnju citrus baza.

Kako limun deluje na naš organizam?

1.Protiv anemije

Limun sadrži malu količinu minerala gvožđa, ali su dobar izvor vitamina C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa iz druge hrane i time sprečava anemiju koja je obično praćena gubitkom apetita, malaksalošću.

2. Za zdrave desni

Limun ima antiseptička i koagulantna svojstva, pa sok od limuna može zaustaviti krvarenje desni i pomoći kod bolova u zubima. Vitamin C u limunu stvara kolagen koji obnavlja tkiva desni, zuba i time poboljšava naše oralno zdravlje.

3. Za jači imunitet

 Limun je dobar izvor vitamina C, moćnog antioksidanta, koji eliminiše toksine i slobodne radikale iz našeg organizma i time jačaju naš imunitet i štite nas od raznih virusnih, bakterijskih infekcija.

4. Za zdrav probavni sistem

Limun sadrži oko 10% ugljenih hidrata, većinom u obliku rastvorljivih vlakana i prostih šećera.

Glavna vlakna u njemu su pektini, rastvorljiva vlakna koja povoljno deluju na digestivni sistem, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata čime sprečavaju nagli skok glukoze u krvi i time normalizuju njen nivo u krvi.  

5. Odlična pomoć kod infekcije grla

Voda sa limunom je odlična pomoć kod infekcije grla, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima.

6. Za zdrav kardiovaskularni sistem

Limun je odličan izvor vitamina C, moćnog antioksidansa, koji neutrališe slobodne radikale, smanjuje oksidativni stres u organizmu, štiti ćelije od oštećenja, stvara kolagen koji regeneriše krvne sudove i daje im elastičnost čime čuva srce i krvne sudove.

Vitamin C sprečava oksidaciju “lošeg” LDL holesterola i sprečava njegovo taloženje na zidovima arterija čime smanjuje rizik za kardiovaskularne bolesti, poput srčanog i moždanog udara.

7. Snižava visoki krvni pritisak

Redovno konzumiranje limunovog soka smatra se korisnim za osobe koje imaju srčane problema, jer sadrži kalijum mineral koji je neophodan za normalno funckionisanje nervnog i mišićnog sistema, on opušta krvne sudove i reguliše krvni pritisak.

8. Za lepu i zdravu kosu

Limunov sok se pokazao kao odličan tretman za kosu. On je bogat vitaminom C, koji stvara kolagen (protein prirodno  prisutan u kosi) koji regeneriše kosu i poboljšava njen rast. Kada se nanese na vlasište može pomoći kod peruti, gubitka kose i može vratiti vašoj kosi prirodni sjaj.

9. Za dobru liniju

Voda sa limunom je dobra pomoć pri mršavljenju i održavanju zdrave telesne težine. Ovaj napitak je odličan za detoksikaciju organizma, izbacivanje viška tečnosti iz organizma, ubrzaće vaš probavni sistem.

Limunova kora je bogata   rastvorljivim vlaknima pektinima koji nam daju duži osećaj sitosti nakon obroka i sprečavaju prejedanje, sve to doprinosi zdravom mršavljenju.

10. Smanjite rizik od raka

Istraživanje je otkrilo da ljudi koji konzumiraju više agruma (limun, pomorandža, grejpfrut) imaju niži rizik od dobijanja raka. 
Neki istraživači smatraju da biljna jedinjenja koja se nalaze u limunu, poput limonena i naringenina, imaju antikancerogene efekte. 

Pratite nas na našoj Facebook stranici