Image
Beli biber 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Beli biber raste u tropskim azijskim zemljama i dobija se sušenjem zrelih i oljuštenih plodova biljaka Piper nigrum.

Njegov glavni sastojak je alkaloid piperin koji ima brojne pozitivne efekte na organizam. On smanjuje osećaj boli (kao prirodni analgetik), poboljšava disanje i smanjuje upalu (ima protivupalno dejstvo). Ovaj biber je manje ljutine, a jače arome od crnog bibera ali podjednako zdrava namirnica i prirodan izvor dijetalnih vlakana, proteina, masti, minerala gvožđa, cinka, magnezijuma, kalijuma, mangana. Odličan je dodatak salatama, čorbama, jelima sa mesom, ribom i najčešći je sastojak u kineskoj kuhinji. Eterično ulje belog bibera koristi se u aromaterapiji. Kako je manje ljutine od crnog bibera ovaj začin je pogodniji za ljude sa osetljivim želucem, a i odličan za otvaranje apetita kod dece.

Pomaže kod problema sa probavom

Ovaj začin podstiče kretanje creva, omogućava njihovo redovno pražnjenje, uklanjanje toksina i štetnih materija iz organizma, odlična je pomoć kod zatvora i čest dodatak dijeta (ubrzava metabolizam i podstiče razgradnju masnih naslaga).

Ublažava bolove

Beli biber poboljšava cirkulaciju i zagreva bolno mesto čime ublažava osećaj bola naročito u mišićima i zglobovima.

Čuva nas od infekcija

Kao namirnica sa antimikrobnim dejstvom (ubija bakterije, gljivice, viruse) može nam posebno biti koristan tokom zimskih meseci kada smo posebno izloženi prehladi i gripu, on takođe olakšava izbacivanje sekreta iz respiratornih puteva, čisti pluća tokom bronhitisa, odličan je za kašalj i bolove u grlu.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici