Image
Smedja riza 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Smeđi pirinač je za vas mnogo bolji u odnosu na beli - većina vas to zna! 

Većina potrošača pre bira beli pirinač nego smeđi zbog privlačnije bele boje. Pre nego što je beli pirinač prošao postupak rafinacije (postupak u kome se ukljanjaju klica i alureonski sloj, nosioci najviše vitamina i minerala), u jednom je trenutku izgledao poput smeđeg pirinča. 

Smeđa riža u odnosu na belu rižu ima veću biološku vrednost i obiluje proteinima, vitaminima, tiaminom, kalcijumom, magnezijumom, vlaknima i kalijumom. 

Evo kakvo dejstvo smeđa riža ima na naš organizam:

1. Smeđa riža je moćan antioksidant

Smeđa riža puna je moćnih antioksidanta koji štite organizam od štetnog dejsta slobodnih radikala i sprečavaju razne bolesti, kao što su rak, kardiovaskularne bolesti.

2. Za dobar rad mozga

Smeđa riža je odlična za centralni nervni sistem. Izvor je vitamina B grupe, mangana koji doprinose dobrom radu mozga, magnezijuma koji je dobar za živce, opušta telo, smanjuje umor i iscrljenost.

Vitamin E u njoj je jak antioksidant, koji čuva mentalno zdravlje, neutrališe slobodne radikale koji mogu ošteti ćelije mozga i dovesti do različitih oboljenja.

3. Smanjuje rizik od raka

Smeđa riža dobar je izvor selena i dijetalnih vlakana za koje je dokazano da smanjuju rizik za rak debelog creva.

Vlakna u njoj poboljšavaju varenje, čuvaju zdravlje naših creva, poboljšavaju apsoprciju hranljivih materija iz hrane koju unesemo, hrane prijateljske crevne bakterije, potpomažu eliminaciju toksina i štetnih materija i smanjuju rizik za kancer debelog creva. 

4. Smeđi pirinač i dijabetes

Smeđi pirinač je bogat vlaknima, fitinskom kiselinom, polifenolima i ima nizak glikemijski indeks pa je dobar za dijabetičare.

Nizak glikemijski indeks znači da se on postepeno razlaže u organizmu, pri čemu ne dolazi do naglog skoka šećera u krvi već se glukoza polako pušta u krvotok. 

5. Sprečite zatvor

Smeđi pirinač je zbog visokog sadržaja vlakana odličan za digestivni sistem. Vlakna u njemu podstiču kretanje creva, njihovo redovno pražnjenje, sprečavaju opstipaciju, nadutost, gasove, usporavaju apsorpciju šećera, holesterola i čuvaju naš imunitet (70% imunog sistema se nalazi baš u crevima).

6. Prevencija osteoporoze

Ova riža je dobar izvor minerala magnezijuma koji zajedno sa kalcijumom predstavlju strukturne komponente kostiju, daju im snagu i jačinu, sprečava demineralizaciju kostiju i smanjuje rizik za artitritis i osteporozu.

7. Smanjuje simptome astme

Ova riža je bogata mineralima magnezijumom i selenom za koja su istraživanja pokazala da mogu povoljno delovati na astmu i smanjiti njene simptome. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici