Image
Dunja 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Dunja (Cydonia oblonga) je predstavnik jabučastog voća kome pripadaju jabuka i kruška i vodi poreklo iz Jugozapadne Azije.

Pokožica je slamastožute boje i pokrivena gustim maljama. Meso ploda je čvrsto, slatko-kiselog ukusa i veoma aromatično. 

Ovo voće sadrži dosta pektinskih materija pa se koristi za proizvodnju želiranih proizvoda, kompota. Od nje se pravi sok, rakija. U lekovite svhre se koristi plod, list i seme dunje.

Ovaj lepi žućkasti plod sadrži malo masti, a prepuno korisnih hranljivih sastojaka, ugljenih hidrata, dijetalnih vlakana, pektinskih materija, vitamina, minerala, fenolnih jedinjenja i antioksidanata i pristiže za berbu tokom oktobra. Bogata je vitaminom C, koji je ujedno i njen najvažniji sastojak (kuvana dunja odlična je za lečenje anemije), vitaminom B1, A, mineralima, kaijumom, gvožđem, cinkom, bakrom.

Njene semenke su takođe veoma korisne i lekovite, prepune su masti, šećera, dijetalnih vlakana (tanina, pektina), vitamina B17 (amigdalin). Čaj od njenih semenki opušta organizam, umanjuje stres i napetost, može vam pomoći kod nesanice.

U moru plodova koji su tretirani pesticidima i raznim hemijskih sredstvima trudite se da kad god ste u mogućnosti nabavite nepraskane, organske plodove.

Za lepu, zdravu i negovanu kožu

Ova ukusna i zdrava namirnica prepuna je vitamina i antioksidanata koji održavaju kožu zdravom i mladom. Antioksidanti eliminišu slobodne radikale, čuvaju ćelije kože od štetnih UV zraka, sprečavaju starenje i pojavu bora.

Jača odbrambenu sposobnost organizma

Vitamin C koga ovo jesenje voće ima u izobilju stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca koji brane telo od patogenih virusa i bakterija, jača imunitet i ima jako antioksidativnog dejstvo.

Odlična namirnica za srce

Kalijum, vitamin C i dijetalna vlakna čine dunjom namirnicom koja čuva zdravlje srca. Kalijum mineral, opušta krvne sudove i arterije, reguliše krvni pritisak. Pektini, rastvorljiva dijetalna vlakna u njima usporavaju apsorpciju masti, snižavaju nivo holesterola i smanjuju rizik od ateroskleroze. Vitamin C, jak antioksidant, stvara kolagen koji regeneriše i jača krvne sudove.

Za dobar rad digestivnog trakta

Dijetalna vlakna prisutna u njoj povoljno deluju na rad creva poboljšavaju crevnu peristaltiku, doprinose njihovom redovnom pražnjenju, sprečavaju zatvor, usporavaju apsoprciju šećera i masti, potpomažu mršavjenje. 

Sveže isceđeni sok od domaćih nepriskanih dunja blagotvorno će delovati na želudac i olakšaće probleme sa varenjem. Čaj od listova dunje odlićna je pomoć kod proliva.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici