Image
Kivi 1
Photo: pixnio.com (free for commercial use)

Kivi je južno voće sa malo kalorija, a puno vitamina (C, A, folatima, E), minerala (bakar, kalijum), enzima, dijetalnih vlakana i antioksidanata koji stimulišu imunološki sistem, podržavaju dobro zdravlje srca, organa za varenje, pomažu u kontroli simptoma astme i doprinose normalnom funkcionisanju celokupnog organizma.

Mineral bakar potpomaže asporpciju gvožđa, stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, bitan je za zdrave kosti, nerve i imunitet.

Folati čiji je kivi dobar izvor doprinose normalnom razvoju ploda i sprečavaju rođenje beba sa deformitetima pa je ova voćka dobra i za trudnice. Zahvaljujući vitaminu C koji dominira u ovom voću, a koji sprečava anemiju, kivi je poželjna namirnica i kod osoba sa slabijom krvnom slikom. Kao odličan izvor gvožđa i folata odličan je protiv iscrpljenosti i gubitka energije.

Uključivanje kivija u ishranu odraziće se pozitivno i na kvalitet kože postaće zategnuta, hidrirana i zdrava zahvaljujući vitaminu C koji stimuliše sintezu kolagena bitnog za strukturu kože.

Pogledajte zašto bi trebalo jesti kivi i kako to utiče na vaše zdravlje:

Pospešuje probavu

Ovo sočno i ukusno voće je odličan izvor dijatalnih vlakana (100 grama kivija pruža oko 3 grama ovih važnih vlakana). Rastvorljiva vlakna podstiču redovnu probavu, sprečavaju zatvor i druge gastrointestinalne probleme. Kivi pokazuje blago laksativni efekat ako se redovno koristi pa može pomoći kod usporenog rada digestivnog sistema i u slučaju zatvora, dok enzim aktinidin, koji kivi takođe sadrži, pomaže varenje proteina (naročito obilan obrok pun mesa, ribe) sprečava nadimanje i poboljšava rad želuca i creva.

Ovo voće je definitivno vaš najbolji prijatelj ako želite da ostanete fit

Ako želite da izgubite koji kilogram, kivi je jedno od najboljeg voća koje bi trebalo da uključite u ishranu. Kao niskokalorična namirnica (100 grama ima samo 60 kalorija) sa visokim sadržajem vode (preko 90 %) koja hidrira telo, dijetalnih vlakana (rastvorljiva i nerastvorljiva) koja brzo pružaju osećaj sitosti i pružaju dobru probavu i niskim glikemijskim indeksom (glukoza se polako apsorobuje u krvotok, bez naglog skoka šećera u krvi) odličan je saveznik kod dijete za mršavljenje. Vitamin C koji ovo voće sadrži u većoj količini snižava nivo holesterola, pomaže u kontroli krvnog pritiska, čuva imunitet, ima važnu ulogu u metabolizmu masti i ključni je sastojak za regulisanje telesne težine.

Umanjuje stres i jača otpornost organizma

Jedna porcija kivija (koju čine 2 manja kivija) sadrži 230 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Ovaj vitamin je jak antioksidant koji štiti ćelije od oštećenja, doprinosi normalnoj funkciji imuniteta koji nas čuva od infekcija, prehlade, gripa, ublažava stres, smanjuje umor.

Kivi je takođe prepun drugih antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale, smanjuju oksidativni stres i štite telo od upala i bolesti.

Čuva srce

Vitamini C, E, B grupe u kiviju u kombinaciji sa kalijumom, bakrom, magnezijumom i polifenolima dobri su čuvari kardiovaskularnog sistema. Kivi može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska i smanjenju rizika od moždanog i srčanog udara. Ovo voće obiluje vitaminom C koji snižava nivo holesterola, regeneriše, jača krvne sudove i može doprineti smanjenju visokog krvnog pritiska i dijetalnim vlaknima koja snižavaju nivo lošeg holesterola i time mogu smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti.

Konzumiranje jednog ili dva kivija dnevno je odlična ideja ako želite da poboljšate svoje kardiovaskularno i digestivno zdravlje.

Štiti oči

Kivi je namirnica koja čuva očno zdravlje jer sadrži u većoj količini dva važna nutrijenta - lutein i zeaksantin. Ovi karotenoidi pokazuju antioksidativno dejstvo, čuvaju ćelije oka od oštećenja i pružaju dobru zaštitu od kataratkte i drugih bolesti oka.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici