Image
Bukovaca 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Bukovača je jestiva gljiva iz roda PLEUROTUS koja se pored bogatog ukusa ističe i bogatim nutritivnim sastavom i značajnim lekovitim dejstvom.

Ove pečurke su odličan izvor proteina, dijetalnih vlakana, vitamina (D, C, B grupe, folata) minerala (cink, fosfor, gvožđe, magnezijum, kalijum) i antioksidanata (sadrži i mineral selen snažan antioksidant bitan za imunitet i dorbu funkciju štitne žlezde) koji smanjuju rizik od upala, gojaznosti, srčanih bolesti, dijabetesa.

Evo nekih od najbolje istraženih blagodati bukovače

Gvožđe

Jedna šolja bukovače zadovoljiće 12 % preporučenog dnevnog unosa za mineralom gvožđem pa su i odlična zamena za meso po pitanju ovog minerala. Ovaj mineral je bitna komponenta hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca i njegov nedostatak može dovesti do malaksalosti, nesvestice, zamora i anemije.

Za oslabljen imunitet i dobru zaštitu organizma od infekcija

Beta-glukani prisutni u ovim pečurkama čine ih jednom od najboljih namirnica za jačanje vašeg imunološkog sistema, a kao snažni antioksidanti mogu zaštiti od raznih tumora. Ovi polisaharidi jačaju odbrambenu sposobnog organizma na razne mikrobe, bakterije, gljivice, viruse i time smanjuju rizik od infekcija i bolesti.

Pored toga, bukovača je i prepuna antioksidanata koji suzbijaju štetne slobodne radikale, štite ćelije od oštećenja i raznih upala.

Reguliše nivo holesterola

Pored toga što je ukusna jestiva pečurka bogata antioksidantima, proteinima, bukovača je i namirnica sa malo kalorija, bez masti, holesterola i sa vrlo niskim sadržajem natrijuma.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje bukovače smanjuje nivo triglicerida i holesterola kod pacijenata sa dijabetesom.

Aminokiselina ergotionein, takođe pristutna u ovim pečurkama sprečava taloženje masnih naslaga (plaka) u krvnim sudovima, čuva zdravlje srca i sprečava srčane bolesti.

Prevencija neurodegenerativnih bolesti

Pečurke poput bukovače su dobra prevencija neurodegenerativnih bolesti zahvaljujući antioksidantu ergotioneinu.

Ova aminokiselina sa jakim antioksidativnim dejstvom, neutrališe slobodne radikale, čuva ćelije od oksidativnog stresa i smanjuje rizik od nastanka Alchajmerove bolesti, Parkinsonove i demencije.

Za snažne kosti

Bukovača čuva i dobro zdravlje kostiju. Vitamin D i magnezijum (oko 70 % ovog minerala se nalazi u skeletu) su dva važna hranljiva sastojka za jake i zdrave kosti jer doprinose dobroj apsorpciji i skladištenju kalcijuma u kostima.

Mineral magnezijum pored toga što je bitan za jake kosti i zube on doprinosi i normalnoj funkciji nervnog sistema, mišića i održavanju normalnog energetskog metabolizma. Usled njegovog nedostatka mogu se javiti grčevi u mišićima, nervoza, nesanica, zatvor.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici