Image
Krastavac kolutovi 1
Photo: peakpx.com (free for commercial use)

Krastavac na latinskom Cucumis sativus pripada grupi plodovitog povrća i izuzetno je bogat hranljivim materijama, važnim vitaminima, mineralima, antioksidantima koji ga čine veoma lekovitom namirnicom.

On je niskokaloricno povrce, bogato vodom (95% čini voda u njemu) i rastvorljivim vlaknima, što ga čini idealnim za hidrataciju, detoksikaciju organizma i dobra su pomoć kod gubitka kilograma.

Odličan su izvor kalijuma, fosfora, kalcijuma, mangana, gvožđa, magnezijuma, joda, vitamina C, K, A i B grupe.

Evo nekih od načina kako krastavac deluje na naš organizam

1. Poboljšava varenje i štiti srce

Krastavci su dobar izvor vlakana, kalijuma i folata.

Vlakna poboljšavaju varenje, omogućavaju redovno pražnjenje creva, sprečavaju zatvor, normalizuju masnoću u krvi, daju nam duži osećaj sitosti nakon jela i time sprečavaju unošenje dodatnih kalorija što je odlično za održavanje dobre linije. Kalijum u njima snižava krvni pritisak dok folati smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara.

2.Sadrzi antioksidanse

Krastavci imaju jako antioksidantivno dejstvo zahvaljujući obilju antioksidanta, vitamina C, flavonoida, tanina. Ovi antioksidanti, neutrališu štetne slobodne radikale, čuvaju ćelije od oštećenja čime smanjuju rizik od mnogih bolesti, srčanih, kancera.

3. Može pomoći u mršavljenju

Krastavci su niskokaloricni, sadrze veliki procenat vode i vlakna i sve ovo moze pomoci u gubitku kilograma.

4. Hidrira organizam

Krastavci se sastoje od oko 95% vode, što može povećati hidrataciju i pomoći vam da ispunite svoje dnevne potrebe za tečnošću.

5. Hidrira, hladi i umiruje iritiranu kožu

Vitamini, minerali i druge hranljive materije u njemu čine ga odličnim za zdravlje kože. Primena narezanog krastavca direktno na kožu može nam umiriti, ohladiti kožu i ublažiti iritacije ili opekotine od Sunca. Ako se stavi na oči, mogu pomoći u smanjenju jutarnje natečenosti.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici