Image
Spanac sok 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Spanać je lisnato zeleno povrće prepuno minerala, vitamina, vlakana i važnih antioksidanata koji pomažu održavanje dobrog zdravlja.

Ovu namirnicu najčešće koristimo za salate ili kao prilog uz jelo, međutim sok od spanaća je pokazao bezbroj zdravstvenih koristi.

Pogledajte neke od njih:

Za dobar vid

Sok od ovog zeleniša je bogat antioksidantima koji su neophodni za dobro zdravlje očiju - zeaksantinom i luteinom. Ovi antioksidanti smanjuju rizik od katarakte i starosne degeneracije makule (koja je vodeći uzrok gubitka vida kod starijih osoba).

1 caša (oko 240 ml) soka od svežeg spanaća obezbediće skoro 63% preporučenog dnevnog unosa za vitaminom A, čiji nedostatak dovodi do sindroma suvog oka i noćnog slepila.

Lepša i zdravija koža i kosa

Jedna caša soka od spanaća je odličan izvor vitamina A (koji hidrira, hrani, regeneriše kožu, sprečava ekceme i štiti od infekcija) i vitamina C (1 čaša pružiće oko 38% preporučenog dnevnog unosa) koji čuva kožu od oksidativnog stresa, raznih oštećenja, upala i time usporava njeno starenje.

Vitamin C kao jak antioksidant podstiče stvaranje kolagena bitnog za elastičnost kože i zarastanje rana. Ovaj vitamin takođe pospešuje apsorpciju gvožđa čime se sprečava gubitak kose koji se može javiti kao posledica nedostatka ovog minerala.

Mineral iz ovog povrća reguliše srčani ritam

Sok od spanaća sadrži i prilično velike količine nitrata, jedinjenja koja pomažu u širenju krvnih sudova, čime mogu da utiču na snižavanje krvnog pritiska i bolju cirkulaciju krvi i time smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Čaša ovog zelenog napitka je odličan izvor minerala kalijuma koji reguliše krvni pritisak i obezbeđuje pravilan rad srca.

Sok od spanaća (dobijen ceđenjem u sokovniku) je lako probavljiv ali siromašan važnim hranljivim materijama i vlaknima koja su neophodna za uravnoteženu ishranu pa se ovaj sok ne sme koristiti kao zamena za obrok.

Prilikom pripreme ovog napitka uklanjaju se i dijetalna vlakna koja su veoma važna u ishrani. Ona pomažu održavanju zdrave telesne težine, kontroli nivoa šećera u krvi, nivoa hoelsterola, čuvaju dobro zdravlje organa za varenje, ublažaju probavne tegobe i sprečavaju zatvor, hemoroide, refluks kiseline. Umesto za pripremu napitka u sokovniku odlučite se za miksanje u blenderu kako bi napitak bio što hranljiviji  i kako bi zadržao što više važnih biljnih vlakana.

Kako je sok od spanaća bogat vitaminom K (koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi) i koji može ometati dejstvo lekova za razređivanje krvi, ukoliko uzimate lekove iz ove grupe obavezno se posavetujte sa lekarom pre nego što uključite ovaj napitak u ishranu.

Pratite nas na našoj Facebook stranici