Image
Tikvice 1
Photo: openfoodfacts.org (free for commercial use)

Tikvicu su niskokalorična namirnica, veoma ukusna, a pritom su i veoma jednostavne za pripremu. Bogate su vodom, dijetalnim vlaknima, antioksidantima, mineralima magnezijumom, cinkom, bakrom, vitaminima C, A, B grupe i veoma su korisne za naš organizam.

Mogu se jesti u svežem obliku kao salata, pržene, kuvane, grilovane na žaru, savršene su za musaku i u kombinaciji sa mesom pružiće nutritivno bogat obrok koji ce vam dati dovoljno energije.

Za dobar rad creva

Ova namirnica je bogata vodom i dijetalnim vlaknima i čuva zdralje probavnih organa. Pokreću rad creva, omogućavaju njihovo redovno pražnjenje, omekšavaju stolicu, sprečavaju zatvor, hrane dobre crevne bakterije i čuvaju naš imunitet.

Čuvaju srce

Tikvice su dobar izvor kalijuma, magnezijuma i rastvorljivih vlakana što ih čini namirnicom dobrom za srce. Kalijum mineral, reguliše ravnotežu tečnosti u organizmu, bitan je za dobar rad mozga, nervnog sistema i mišića. On reguliše srčani ritam, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanog udara.

Rastvorljiva vlakna u njima (pektini) usporavaju apsorpciju holesterola i smanjuju nivo "lošeg" LDL holesterola čime dodatno čuvaju srce.

Za dobar vid

Karotenoidi lutein, zeaksantin i beta-karoten u njima su snažni antioksidanti, koji čuvaju oči od štetnih UV zraka, doprinose dobrom zdravlju očiju i smanjuju rizik od karatakte i makularne degeneracije koja se obično javlja kod ljudi starijih generacija.

Pomažu vam da održite vitku liniju

Kao niskokalorična namirnica bogata vodom i važnim vlaknima daje nam brzo osećaj sitosti nakon jela, čime duži vremenski period nismo gladni i nećemo unositi bespotrebne kalorije koje bi se samo negativno odrazile na našu liniju.

Pratite nas na našoj Facebook stranici