Image
Zdrava hrana 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Zdrave navike u ishrani su dobre za vaše zdravlje. One mogu poboljšati vaše zdravstveno stanje, spasiti vas od mnogih hroničnih bolesti i produžiti život jer hrana izgrađuje, održava i osnažuje naše telo.

Pravilna i zdrava ishrana doprinosi da vaš imunološki sistem dobro funkcioniše i omogućava vam da budete fizički i psihički spremni da se lakše izborite sa svakodnevnim životnim obavezama.

Nezdrava ishrana povećavaja rizik od mnogih ozbiljnih poremećaja kao što su dijabetes, gojaznost, hipertenzija, visoki krvni pritisak, rak i još mnogo toga.

Korisni saveti za zdrave navike u ishrani:

Pijte vodu ili čaj umesto zaslađenih napitaka

Voda je osnovna potreba ljudskog organizma. Trebalo bi da popijete najmanje 8 čaša vode dnevno dok slatka pića treba da izbegavate.

Voda pomaže u održavanju krvnog pritiska, reguliše telesnu temperaturu, podmazuje zglobove, podstiče zdravlje i lepotu kože.

Jedite voće i povrće

Stvorite naviku da jedete sveže voće i povrće. Ove hranljive namirnice imaju malo zasićenih masti a puno vitamina i minerala dobrih za zdravlje.

Voće i povrće poboljšava apsoprciju minerala gvožđa (sve to sprečava anemiju), smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, hemoroida i raka debelog creva.


Možda vas zanima: Sprečite nastanak hemoroida ili kontrolišite već postojeće sa ovim namirnicama


Dodajte integralne žitarice u ishranu

Zdrava ishrana uključuje i integralne žitarice poput smeđeg pirinča, integralnog brašna i hleba. Cela zrna žitarica su savršena za zdravlje i smanjenje rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa.

Uključivanje celovitih žitarica u ishranu smanjuje apetit, pruža osećaj sitosti i pomaže da lakše kontrolišemo težinu.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi (mleko, jogurt, sir) bogati su izvor kalcijuma, proteina, minerala, vitamina, esencijalnih aminokiselina. Ovi prehrambeni proizvodi pogodni su za zdravlje kostiju i manji rizik od osteoporoze.

Izbegavajte brzu hranu

Sve više ljudi u svetu zavisno je od brze hrane poput hamburgera, pice, pekarskih proizvoda koji se loše odražavaju na zdravlje. Brza hrana dovodi do mnogih teških poremećaja kao što su visok nivo holesterola, visoki krvni pritisak, srčani udar i još mnogo toga.

Osobe koje konzumiraju brzu i prženu hranu 3- 5 puta nedeljno u većem su riziku od razvoja srčanih oboljenja.Trebalo bi da izbegavamo te namirnice i razvijemo zdrave navike u ishrani.


Takođe pročitajte: Loše strane PRŽENE HRANE


Ukoliko želimo da naš organizam savršeno funkcioniše i da se zaštitimo od mnogih fizičkih i psihičkih bolesti trebalo bi pridržavati se sledećih smernica:

  • smanjiti unos šećera, soli, kafe, alkohola, zasićenih masnih kiselina,
  • jesti raznovrsnu hranu, obroke ne preskakati,
  • povećati unos složenih ugljenih hidrata i vlakana
  • unositi dovoljno tečnosti
  •  održavati optimalnu telesnu težinu
  • redovna fizikčka aktivnost (najmanje 20 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti i što više boravka na svežem vazduhu).
Pratite nas na našoj Facebook stranici