Image
Voda 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Ne ignorišite svoju žeđ!

Dani postaju sve topliji i kao rezultat toga, mnogi ljudi provode više vremena vani, na suncu. Kada planiramo da duže vreme budemo napolju, često se setimo kreme za sunčanje i pijemo puno vode pre nego što izađemo. Nažalost, obično zaboravimo da ostanemo hidrirani tokom celog dana. To može dovesti do ozbiljnih problema kako sa fizičkim tako i mentalnim zdravljem.


Možda vas zanima:

7 najzdravijih letnjih namirnica

Zašto bi trebalo započeti dan čašom tople vode i bananom


Svako može postati dehidriran, naročito kada je izuzetno aktivan, radi intenzivne vežbe ili se duže izlagaže prekomernoj toploti. Mala deca i stariji odrasli su u većem riziku od opasnosti od dehidracije. Kod dece je dehidracija obično posledica teške dijareje i povraćanja, dok stariji odrasli imaju prirodno manju količinu vode u telu.

Naučnici procenjuju da se naša tela sastoje od oko 60% vode (dok mišiće čini oko 80%). Vođenje računa o unosa tečnosti i održavanje hidratacije ima brojne dokazane koristi od fizičkog i mentalnog zdravlja, uključujući:

  • dramatičan uticaj na naše fizičke performanse sa primetnim efektima posve svega 2% gubitka vode
  • pomaže u kontroli kontrole temperature
  • utiče na motivaciju i umor
  • utiče na nivo energije i funkcionalnost mozga (uključujući pamćenje)
  • preventivna uloga i lečenje glavobolje
  • pomaže u lečenju kamenaca u urinu (bubrezima)
  • pomaže kod gubitka kilograma
  • regulacija elektrolita i hidratacija ćelija

Simptomi dehidracije

Važno je razumeti i identifikovati simptome dehidracije. Najlakši i najčešći znak da možda dehidrirate je žeđ.

Odojčad i mala deca pokazuju znake dehidracije slično. Znaci dehidracije u ovoj starosnoj grupi uključuju suvoću usta i jezika, nedostatak suza tokom plača i nedostatak vlažne pelene duže od tri sata.

Kod odraslih, simptomi dehidracije uključuju ekstremnu žeđ, urin tamne boje, umor, vrtoglavicu i umor. I deca i odrasli sa bistrim urinom su obično dobro hidrirani.

Opasnosti od dehidracije

Dehidracija može imati vrlo ozbiljne zdravstvene posledice, čak uključujući i smrt. Negativni efekti dehidracije su mnogi. Evo 5 opasnosti od dehidracije:

1. Grčevi

Mnogo stvari može izazvati napade. Jedan od najčešćih uzroka je rezultat toga što vaše telo nema dovoljno elektrolita koji su mu potrebni. Elektroliti pomažu u prenošenju električnih signala iz jedne ćelije u drugu, a kada vaši elektroliti nisu pravilno uravnoteženi, vaše telo može reagovati napadima.

2. Mokraćni i bubrežni problemi

Pokazalo se da produžena dehidracija doprinosi mnogim urinarnim problemima. Neki od ovih problema mogu uključivati infekcije urinarnog trakta, kamenje u bubrezima, oštećenje bubrega, pa čak i otkazivanje bubrega.

Kamen u bubrezima (bubrežni kamenac) može biti izuzetno bolan i rezultat je minerala i soli koji se formiraju unutar bubrega, a zatim se međusobno vezuju i formiraju tvrde kamenčiće slične kristalima. Postoji mnogo vrsta kamena u bubrezima i, s obzirom da su različitih veličina, mogu se otkriti samo CT skeniranjem.

Kamen u bubrezima često je rezultat loše ishrane u kombinaciji sa viškom telesne težine, produženim izlaganjem ekstremnim vrućinama i dehidratacijom. Pacijenti koji pate od bubrežnih kamenaca često se podstiču da povećaju unos vode kao oblik lečenja. Povećana hidratacija može pomoći da kamenje brže prolazi kroz kanale.

Oni koji ne piju dovoljno vode u većem su riziku od bubrežnih kamenaca. Ostati hidriran je odličan način da sprečite kamenje u bubrezima.

3. Toplotne povrede

Bilo koji medicinski stručnjak će vam reći da je vežbanje odlično za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Aktivan i zdrav način života pomaže vašem telu da se bori protiv bolesti, održava srce zdravim i fokusira vaš um.

Ali ukoliko ne pijete dovoljno vode tokom energičnog vežbanja, može doći do svega, pa čak i toplotnog udara, što može biti fatalno.

4. Hipovolemijski šok

Kada vaše telo ne dobije dovoljno vode, to može prouzrokovati manju količinu krvi u krvotoku. Niska zapremina krvi može prouzrokovati pad krvnog pritiska i imati negativan uticaj na količinu kiseonika u vašem telu. Ovo životno opasno stanje rezultat je gubitka više od 20% zaliha krvi ili tečnosti u vašem telu.

Ako vaše srce nema dovoljno tečnosti, ono ne može pumpati dovoljno krvi kroz telo. Ako se ne leči, hipovolemijski šok može dovesti do prestanka rada organa.


Pročitajte još: LUBENICA 4 razloga zašto bi trebalo da jedete ovu sočnu letnju poslasticu


Ostanite hidrirani, ostanite sigurni!

Tokom prekomernog izlaganja suncu ili strogih vežbi, dobro je pravilo piti tečnost svakih 20-30 minuta. Ovo može povećati izlučivanje urina, ali će vam pomoći da vaše telo ostane hidrirano i da funkcioniše u punom potencijalu.

Pratite nas na našoj Facebook stranici