Image
Pirinac riza 1
Photo: pxfuel.com (free for commercial use)

Pirinač je osnovna namirnica u ishrani širom sveta, pored toga što je ukusan on je i veoma hranljiv i lako se uklapa u razne recepte. 

Prednost dajte smeđem pirinču

Beli pirinač koji najčešće konzumiramo predstavlja zrna kojima su tokom procesa prerade uklonjeni spoljni slojevi zrna, a koji su nosioci najviše vitamina, minerala, belančevina, ulja, vlakana, on predstavlja rafinisanu (prečišćenu) žitaricu od koje koristimo samo endosperm (jezgro) čiji sastav čine uglavnom ugljeni hidrati (najviše skroba, vrlo malo šećera i vlakana) pa je njegova hranljiva vrednost manja u poređenju sa smeđim pirinčem.

Smeđi pirinač predstavlja celo zrno (integralnu žitaricu) kojoj je uklonjena samo nejestiva opna oko zrna, dok zadržava klicu, mekinje i endosperm (jezgro ili endosperm je glavni nosilac skroba) i svakako predstavlja hranljivije zrno od belog pirinča.

Smeđi pirinač je bolji izvor vitamina i minerala od belog pirinča

Pirinač može biti deo uravnotežene ishrane, posebno ako se odlučite za smeđi pirinač. On je dobar izvor proteina, nezasićenih masti, ugljenih hidrata, dijetalnih vlakana, vitamina B grupe (B1, B2, B5), minerala, gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma, selena (koji je jak antioksidant i bitan za rad štitne žlezde).

Za dobar rad creva

Smeđi(integralni pirinač) pirinač ima nešto manje ugljenih hidrata i kalorija ali znatno više vlakana od belog pirinča. Nerastvorljiva vlakna u smeđem pirinču doprinose dobrom radu creva, podstiču njihovo redovno pražnjenje, eliminišu nagomilane toksine iz njih, sprečavaju zatvor, hemoroide.

Pirinač je žitarica bez glutena

Pirinač je zrno bez glutena i mogu ga koristiti osobe netolerantne na gluten i osobe sa celijakijom, a pirinčano mleko možete koristiti kao zamenu za kravlje mleko.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Integralne (celovite) žitarice kao što je smeđi pirinač sadrže više vlakana nego rafinisane žitarice i čuvaju kardiovaskulano zdravlje.

Vlakna usporavju apsorpciju masti, mogu sniziti nivo holesterola, smanjuju rizik od srčanih bolesti, a kako daju sitost poželjna su i u dijetama za mršavljenje. Pa eto dobrog razloga da prednost date smeđem pirinču umesto belog ili umesto belog hleba uzmete integralni hleb.

Integralni Pirinač ima niži glikemijski indeks od belog pirinča

Integralni pirinač ima niži glikemijski indeks od belog pirinča, što znači da ugljeni hidrati iz njega postepeno razgrađuju i apsorbuju u krvotok čime se sprečava nagli skok šećera u krvi, a sve to doprinosi stabilizaciji šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da povećan unos belog pirinča može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 dok smeđi pirinač može pomoći u kontroli šećera u krvi zahvaljujući zadržanim vlaknima koja usporavaju apsorpciju šećera i ne dovode do naglog skoka glukoze u krvi.

Za dobro zdravlje kostiju, mišića i nerava

Smeđi pirinač zadržava znatno veće koncetracije minerala magnezijuma u poređenju sa belim pirinčem. Ovaj mineral je bitan za dobru funckiju nervnog sistema, mišića, za pravilan srčani ritam, jake kosti, zube, za sintezu proteina, umiruje, opušta organizam, poboljšava kvalitet sna i bitan je za dobro varenje

Obezbeđuje energiju

Pirinač je odličan izvor složenih ugljenih hidrata, koji se postepeno razlažu u organizamu, daju nam sitost i obezbeđuju potrebnu energiju, pa je savršena namirnica za sportiste.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici