Image
Menopauza 1
Photo: needpix.com (free for commercial use)

Menopauza je, poput i menstruacije, jedna od nelagodnih tema za svaku ženu, ali treba znati da je to sasvim pridodan proces.

Reč menopauza potiče od latinskog pojma menopausis (grčki meno što znači "mesec" i pausis što znači "pauza") pa se stoga menopauza smatra medicinskim stanjem.

Menopauza je period koji označava kraj vaših menstrualnih ciklusa, obično se javlja oko pedesete godine života, mada nije cudno da se javi i pre tog perioda (oko 40-te) ili kasnije (oko 60-te). 

Menopauzu obično prate neprijatni simptomi koji se mogu negativno odraziti na kvalitet života žene, ti simptomi obično uključuju: 

  • Nervozu i loše raspoloženje
  • Poremećaj sna i noćno znojenje
  • Valunge (česti naleti vrućine)
  • Loš kvalitet kose i suve kože

Nepravilna ishrana tokom ovog perioda može znatno pogoršati simptome. 

Nepoželjna hrana tokom ovog perioda

Alkoholna pića

Istraživanja su pokazala da žene koje piju dva ili više alkoholnih pića, u većem su riziku da obole od raka dojke.

Kafa i drugi kofeinski napici

Ovi napici mogu pogoršati simptome menopauze, naročito valunge i noćno znojenje. Umesto njih opredelite se za blage čajeve bez kofeina kao što su nana i kamilica. 

Masno meso 

Masno meso je bogat izvor nezdravih zasićenih masti koje negativno utiču na kardiovaskularni sistem ono i znatno može da snizi nivo serotonina i da nas čini nervoznim i loše raspoloženim.

Prerađeni proizvodi

Grickalice, slani i slatki konditorski proizvodi, konzervirano voće i povrće. Ovi proizvodi su puni natrijuma, šećera, masnoće i aditiva koju mogu zadržati vodu u našem organizmu i učiniti nas nadutim.

Ljuta i začinjena hrana

Previše ljuta i začinjena hrana može pojačati znojenje i druge neprijatne simptome. Opredelite se za začine poput bosiljka, kurkume, origana, ruzmarina.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici