Image
Mlecni proizvodi 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Zglobna hrskavica je sunđerasta masa koji štiti vaše zglobove i kosti kada se krećete. Pojačanom mehaničkom opterećenju zglobne hrskavice, što dovodi do sitnih mikropovreda hrskavice,  posebno su izloženi profesionalni sportisti, ljudi sa prekomernom telesnom težinom, drugo sa godinama sposobnost obnavljanja hrskavice slabi i sve to može doprineti razvoju osteoatritisa, koji nastaje kao posledica oštećenja hrskavice zgloba praćeno jakim bolom i otežanim kretanjem.

Za svakoga ko primeti ove simprome, prvo bi trebalo da se obrati lekaru. Lekar će verovatno preporučiti neke promene u načinu života, uključujući i promene u načinu ishrane.

Evo nekoliko namirnica koje regenerišu hrskavicu i jačaju zglobove:

Borovnice

Ovo bobičasto voće je odlična hrana za zaštitu zgloba i hrskavice jer su bogate važnim hranljivim materijama među kojima polifenolima i vitaminom C.

Polifenoli su dokazano efikasni za ublažavanje simptoma osteoartritisa, obnavljaju hrskavicu zglobova i štite je od novih oštećenja. S druge strane, vitamin C je neophodan za sintezu kolagena, koji obnavlja hrskavicu i čuva kosti i zglobove.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji je ranije  pretežno bio uključen u Indijskim i Azijskim kuhinjama ali se polako proširio i na ostale kuhinje u svetu. Ovaj začin nije samo ukusan već je i lekovit posebno za koštano-zglobni sistem.

Kurkuma sadrži jak protivupalni, kurkumin, za koji je dokazano da je efikasan u sprečavanju upale zglobova, potpomaže regeneraciju oštećene zglobne hrskavice i smanjuje osećaj bola i ukočenosti.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogati omega -3 masnim kiselinama, vitaminom E, magnezijumom i imaju jako protivupalno dejstvo. Vitamin E je moćan antioksidant, sprečava oštećenje ćelija, dok mineral magnezijum potpomaže apsorpciju hijaluronske kiseline iz hrane koju unosimo i sve to doprinosi zdravlju kostiju i zglobova.

Uključite neke od ovih orašastih plodova (badem, lešnik, orah, brazilski orah, indijski orah) u svoju užinu kako biste pomogli obnavljanju hraskavice.

Smeđa riža

Smeđa riža je odličan izvor magnezijuma koji podstiče proizvodnju hijaluronske kiseline, što je čini odličnim namirnicom za zaštitu i obnovu hrskavice.

Hijaluronska kiselina se prirodno nalazi u našem organizmu, ulazi u sastav vezivnog tkiva i bitna je komponenta koja hrskavicu štiti od propadanja, ona podmazuje i ublažava trenje zglobova pri kretanju i izuzetno je efikasna u lečenju kod mnogih problema povezanih sa zglobovima jer stimuliše regeneraciju hrskavice zgloba.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko, kefir) su bogati proteinima, koji imaju gradivnu ulogu u telu i izgrađuju mišiće, kalcijumom i vitaminom D. Kalcijum ulazi u sastav kostiju, daje im čvrstinu, a vitamin D poboljšava apsorpciju kalcijuma iz hrane koju jedemo.

Tako da ovi proizvodi takođe doprinose zdravom koštano-zglobnom sistemu.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici