Image
Karfiol 1
Photo: torange.biz (free for commercial use)

Karfiol, naučno poznat kao (Brassica oleracea var. botrytis L.) je povrce koje pripada grupi krstastog povrća.

Karfiol je povrće bez masti, sa vrlo malo ugljenih hidrata, dobar izvor biljnih vlakana, folata, vitamina K koji jača kosti i bitan je za koagulaciju krvi  i vitamina C moćnog antioksidanta  koji nam jača imunitet i štiti od raznih bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija.

Da bi se sačuvali svi korisni sastojci iz njega, vitamini, minerali najbolje ga je jesti u svežem obliku ili kratko blanširan.

Pogledajte prednosti korišćenja ove namirnice:

Čuva zdravlje srca

Ovo povrće kao dobar izvor magnezijuma i i folata je dobar čuvar srca. Magnezijum sprečava umor, nervozu, grčeve u mišićima, poboljšava rad mozga i nervnog sistema i održava ujednačen rad srca, dok folati sprečavaju nagomilavanje homocisteina u krvi čime smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara

Za vitku liniju

Karfiol donosi dobru dozu vlakana, koja poboljšavaju probavu, omogućavaju  redovno pražnjenje creva, daju nam duži osećaj sitosti nakon jela čime sprečavaju prejedanje i unošenje bespotrebnih kalorija  što može biti korisno kod osoba koje žele da smršaju. Uključivanje biljnih vlakana u svoju ishranu pomoći će vam da održite dobru liniju, da smanjite rizik od bolesti srca, dijabetesa i kancera. 

Može pomoći u zaštiti od nekih vrsta karcinoma

Grupa krstatstog povrća poput karfiola, kupusa, kelja, brokolija sadrži  glukozinolate koji daju oštru aromu i gorak ukus ovom povrću i za koje je dokazano da razgradnjom daju jedinjenja koja mogu sprečite neke vrste kancera.

Smanjuje oksidativni stres

Kao i drugo voće i povrće, karfiol je bogat antioksidansima. Ova jedinjenja elimišu štetne slobodne radikale, smanjuju oksidativni stres, čuvaju ćelije od oštećenja ,usporavaju proces starenja kože, doprinose mladalačkom izgledu kože i smanjuju rizik od mnogih ozbiljnih oboljenja.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici