Image
Klementina 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Polako stiže zima, vreme kada se najviše konzumiraju citrusni plodovi prepuni vitamina C.

Jedno od omiljenog voća iz ove grupe su svakako slatke i sočne klementine.

Klementina, lepo narandžasto citrusno voće, nastaje ukrštanjem mandarine i narandže. Kako je jednostavno za ljuštenje i bez semenki prava su zdrava poslastica i odličan izvor vitamina C za decu i odrasle.

Ovo voće ima meku koru (spoljašnji deo kore bogat je eteričnim uljima) i sočnu sredinu sa dosta vitamina i organskih kiselina.

Narandžastu boju im daju pigmenti karotenodi, a miris aromatične materije.

Klementine su prepune vode (85 % ona čini u njima), ugljenih hidrata (1 klementina sadrži oko 9 grama ugljenih hidrata od kojih 1,8 grama čine dijetalna vlakna a 6,8 grama šećeri i ona sadrži duplo više šećera nego narandža) vitamina C ( 1 voćkica zadovoljava 60 % preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina), kalijuma, kalcijuma, folatia i dobar su izvor magnezijuma. 

Čine nas otpornijim na prehladu i grip

Sad je vreme da ojačamo organizam i pripremimo ga za zimu koja je pred nama i koja nam donosi razne respiratorne infekcije.

Klementine su prepune vitamina C (2 ploda obezbediće 100 % preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina kod žena). Vitamin C jak antioksidant jača imunitet, ublažava stres, stimuliše proizvodnju imunih ćelija, štiti nas od prehlade i gripa (a i ubrzava oporavak kod već postojeće prehlade) naročito tokom zime kada smo naizloženiji virusima. 

Dobro za zdravlje srca

Klementine su takođe bogate mineralom kalijumom koji reguliše ravnotežu tečnosti u organizmu, krvni pritisak i srčani ritam, on doprinosi pravilnom radu nervnog i mišićnog sistema. Njegov nedostatak dovodi do ubrzanog srčanog ritma, malaksalosti, grčeva u mišićima. Vitamin C u njima stvara kolagen koji regeneriše i jača krvne sudove, snižava holesterol i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Klementine podižu dobro raspoloženje

Klementine su i dobar izvor folata. Jedna klementina zadovoljiće 10% preporučene dnevne vrednosti za ovim vitaminom B grupe.

Folati doprinose dobroj funkciji nervnog sistema, opuštaju organizam, smanjuju stres, napetost, nervozu, poboljšavaju raspoloženje i štite od depresije. Magnezijum koga takođe ovo voće sadrži otklanja umor, nervozu, glavobolju, nesanicu i ključan je mineral za podizanje dobrog raspoloženja.

Antioksidativno dejstvo

Lepa narandžasta boja klementina potiče od karotenoida, Beta-kriptoksantina. To je moćan antioksidant koji se u našem organizmu razlaže na vitamin A i štiti naš organizam od štetnih slobodnih radikala, sprečava oksidativni stres, usporava starenje i smanjuje rizik od raka pluća. 

Regeneriše kožu i sprečava njeno prevremeno starenje

Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena koji regeneriše kožu, kao antioksidant štiti našu kožu od  štetnog UV oštećenja, ublažava prve znakove starenja, pojavu bora, smanjuje rizik od raka kože, ubrzava zarastanje rana i doprinosi da koža bude zdravija, elastičnija, zategnutija.

Povećava apsorpciju gvožđa

Vitamin C u njima poboljšava apsorpciju minerala gvožđa (što je posebno važno kod biljnih izvora gvožđa koje organizam mnogo teže apsorbuje i usvaja) i štiti od anemije, umora i malasalosti.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici