Image
Josta 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Jošta naučno poznata kao Ribes nidigrolaria, je hibrid crne ribizle (Ribes nigrum) i ogrozda (Ribes grossuaria) i vodi poreklo iz Nemačke.

Kako utiče jošta na naše zdravlje?

1. Jača naš imunitet

Jošta bobice su odlične za naš imunitet, one nas štite od raznih virusnih, bakterijskih, gljivičnih infekcija, održavaju zdrave kosti i zube, doprinose bržem zarastanju rana, a sve to zahvaljujući visokom udelu vitamina C.

2. Sprečava kataraktu

Vitamin C u njima kao snažan antioksidans štiti oči i sprečava nastanak raznih oboljenja oka, među kojima i kataraktu. Visok unos vitamina C bori se protiv katarakte i povećava količinu dotoka krvi u oko.

3. Sprečava kardiovaskularne bolesti

Visok udeo vitamina C u ovim bobicama čini ih savršenim za zdravlje srca i krvnih sudova. Vitamin C je moćan antioksidant, neutrališe slobodne radikale, smanjuje oksidativni stres i stvara kolagen koji regeneriše i jača krvne sudove, čime smanjuje rizik od ateroskleroze koja je vodeći uzrok moždanog i srčanog udara. Dokazano je da vitamin C iz jošte poboljšava cirkulaciju, snižava holesterol i poboljšava krvni pritisak.

4. Za lepu, mladoliku i zdravu kožu

Vitamin C koji se nalazi u jošti je jak antioksidans, neutrališe štetne slobodne radikale koji uzrokuju oštećenje kolagena i dovode do stvaranja bora i prevremenog starenja kože. 

Pored ovoga ovo bobičasto voće može pomoći i kod sledećih stanja:

  • Ona leči malokrvnost
  • Vrši detoksikaciju jetre
  • Sprečava krvarenje desni i jača njihovo zdravlje
  • Odlična pomoć kod prehlade i gripa
     
Pratite nas na našoj Facebook stranici