Image
Borvonica 1
Photo: pxfuel.com (free for commercial use)

Plodovi borovnice su sitne, sočne bobice tamnocrvene boje, slatko-kiselog ukusa i idealne su za užinu, smoothie (smuti), salate, mafine ili pite. Poznate su kao superhrana jer imaju visoku hranljivu vrednost i jaku antioksidativnu moć.

Plodovi borovnice se beru od juna do septembra, a u smrznutom obliku ih ima preko cele godine.

Borovnice veoma zdrave bobice prepune su hranljivih materija, bogate su vitaminima C (jača imunitet, štiti nas od prehlade i gripa, regeneriše krvne sudove, zube, kožu, sprečava anemiju), K (on je neophodan u procesu zgrušavanja krvi i za jake i zdrave kosti) i mineralom manganom koji je bitan za jake kosti, reguliše nivo šećera u krvi, ima važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i holesterola.

Zašto je dobro jesti redovno ove bobice?

1. Štite od raka

Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate antocijanima može smanjiti rizik od nastanka kancera. Voće i povrće jarkih boja, kao što je i borovnica su bogate antocijanima.

2. Čuvaju srce

Borovnice su bogate vlaknima, koja nam daju duži osećaj sitosti nakon jela, poboljšavaju varenje, pomažu u snižavanju nivoa holesterola i stabilizaciji šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da konzumiranje tri i više porcija borovnice nedeljno kod žena smanjuje rizik od srčanog udara za 32%.

3. Za bolje pamćenje

Borovnice su bogate antioksidantima koje smanjuju ili sprečavaju oksidativni stres u mozgu. One poboljšavaju pamćenje i jačaju kognitivne funkcije. Konzumiranje jedne čaše ovog voća dnevno može vam u tome pomoći.

4. Manji rizik od dijabetesa tipa 2

Ovo bobičasto voće sadrži znatno manje šećera u poređenju sa drugim voćem. Antocijani u njoj poboljšavaju osetljivost na insulin i pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi i time mogu smanjiti rizik od insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

Pratite nas na našoj Facebook stranici