Image
Lesnik 2
Photo: wallpaperflare.com (free for commercial use)

Lešnik, pripada grupi jezgrastog voća zajedno sa bademom, lešnikom, orahom, pitomim kestenom.

Bogati su mastima, belančevinama, antioksidantima, mineralnim materijama (kalcijum, gvožđe, kalijum, cink, mangan), vitaminima (B grupe, vitamin E), a u malim količinama sadrže aromatične materije koji daju specifičan ukus proizvodima.

Zbog visokog sadržaja belančevina i masti lešnici imaju veliku hranljivu vrednost. 

Ovo su razlozi da što češće konzumirate lešnike:

1. Prevencija raka

Lešnici imaju antioksidante koji su pravi borci protiv raka. 

Studija pokazuje da vitamin E neutrališe štetne slobodne radikale i smanjuje rizik za karcinom dojke, pluća i debelog creva i sprečava rast tumora i mutacija. Dokazano da je i vitamin B1 (tiamin) u njima ima antikancerogena svojstva.

2. Reguliše krvni pritisak

Kao odličan izvor zdravih masti, biljnih vlakana, kalijuma i magnezijuma, ovi jezgrasti plodovi odlični su za osobe sa hipertenzijom. Mineral kalijum u njima snižava krvni pritisak i smanuje rizik za kardiovaskularne bolesti poput moždanog udara. 

3. Zdravlje kose i kože

Lešnici nam pružaju velike količine vitamina E koji održava našu kožu i kosu zdravom, održavajući elastičnost i hidriranost. 

Vitamin E je moćan antioksidant, koji čuva kožu od štetnog UV zračenja, podstiče bolju cirkulaciju, čime sprečava prevremeno starenje kože i smanjuje rizik od raka kože.

4. Za vitku liniju

Lešnik ubrzava naš metabolizam i odlična je pomoć kod mršavljenja.

Tiamin je bitan za dobar metabolizam, on pomaže u pretvaranju ugljenih hidrata u glukozu koju naše telo koristi kao izvor energije.

Mangan kao aktivator probavnih enzima doprinosi dobrom metabolizmu i zdravom mršavljenju. Visok sadržaj masti, vlakana i proteina pruža snažan osećaj punoće i sitosti nakon jela duži vremenski period i time sprečava prejedanje. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici