Image
Brazilski orah 1
Photo: needpix.com (free for commercial use)

Brazilski orah (Bertholletia ekcelsa), je veoma hranljiva vrsta oraha koja dolazi sa stabla brazilskog oraha u Južnoj Americi. Brazilski orašasti plodovi mogu se jesti u celom obliku ili se njihovo esencijalno ulje može izdvojiti i koristiti za lekove.

Ovaj orašasti plod je dobar izvor hranljivih sastojaka proteina (sa važnim esencijalnim aminokiselinama), masti, vitamina (B1, E, C) i minerala (selen, bakar, fosfor, magnezijum, mangan).

Kako konzumiranje ovog orašastog ploda utiče na naše zdravlje?

1. Čuva srce

Brazilski orasi imaju visokog sadržaj zdravih nezasićenih masti i vlakana. Ove nezasićene masti snižavaju "loš" LDL holesterol, čime čuvaju srce i krvne sudove i smanjuju rizik za srčani udar, aterosklerozu. 

2. Rast i regeneracija

Brazilski orasi du dobar izvor proteina i vitamina C. Proteini imaju gradivnu i energetsku ulogu u organizmu, neophodni su za energiju, rast mišića, ćelijski rast, regeneraciju i zarastanje rana. Vitamin C stvara kolagen, koji obnavlja telesna tkiva, desni, kosti, zube, kožu, krvne sudove.

3. Štite od raka

Zahvaljujući visokom sadržaju selena (moćnog antioksidanta) i elaginske kiseline (sa antikancerogenim i antivirusnim dejstvom) ovi orašasti plodovi smanuju rizik za nastanak raka. 

4. Odlični su za varenje 

Brazilski orasi su dobar izvor biljnih vlakana i odlični su za organe za varenje. Vlakna poboljšavaju peristaltiku (kretanje) creva, vezujući veliku količinu vode i povećavaju iskoristiljivost hranljivih materija iz hrane koju unesemo. Ovo vam može pomoći da sprečite nadimanje, zatvor, čir na želucu kao i rak debelog creva

5. Funkcija hormona

Brazilski orasi su bogati selenom, koji učestvuje u proizvodnji hormona štitne žlezde i bitan je za njeno pravilno funkcionisanje.

6. Sprečava prevremeno starenje kože

Ovi orašasti plodovi su bogati antioksidantima što ih čini odličnom namirnicom protiv nastanka bora. Vitamin E, moćan antioksidant štiti kožu od štetnog UV zračenja, pomaže joj da zadrži svoju vlažnost, doprinosi povećanju kolagena u koži što rezultira glatkim, hidriranim i lepim tenom. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici