Image
Cimet 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Cimet je začin koji se dobija od kore drveta cimeta, u prodavnicama se može naći u obliku štapića, mlevenom obliku i kao ulje cimeta.

Pored toga što je odličan začin, sastojak slatkiša on je i veoma lekovit.

On je izvor važnih minerala (gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma), dijetanih vlakana, vitamina C (koji doprinosi normalnoj funkciji imuniteta, vraća energiju, smanjuje umor, iscrpljenost, regeneriše kosti, kožu, krvne sudove).

Prirodni lek za prehladu

Zahvaljujući jakom antimikrobnom dejstvu, eliminiše bakterije, viruse, gljivice odlična je pomoć kod prehlade i gripa. Rastvorite malo cimeta i meda u čaši tople vode, dobro promešajte i dobićete ukusan i lekovit napitak koji će osnažiti vaš imunitet i zaštiti vas od raznih mikroba.

Čuva srce

Ova biljka snižava nivo “lošeg” holesterola i triglicerida u krvi čime čuva srce i krvne sudove i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Normalizuje menstruaciju

Čaj od ovog ukusnog začina ublažava simptome PMS-a, smanjuje grčeve u stomaku, normalizuje menstruaciju, pomaže kod glavobolje.

Savršen u procesu mršavljenja

Cimet poboljšava varenje (čaj od cimeta je domaći lek za varenje), ubrzava vaš metabolizam, pomaže kod zatvora, neutrališe loše bakterije (efikasan je protiv bakterije ešerihije koli), smanjuje nadutost i odličan je saveznik u borbi kod mršavljenja.

U 250ml vrele vode (ne ključale) dodajte 1 kašičicu cimeta, ostavite tako 15 minuta da odstoji i malo se prohladi, zatim dodati 2 kašičice meda, dobro promešati i napitak za mršavljenje je spreman. Pre korišćenja cimeta u ove svrhe najbolje je konsultovati se sa lekarom pošto velike doze cimeta mogu izazvati neke neželjene reakcije.

Čuva zdravlje kostiju

Visok sadržaj minerala mangana u njemu čine ga savršenom namirnicom za jake i zdrave kosti, štiti od osteoporoze i artritisa (ulje od cimeta ublažiće vam bolove izazvane artritisom).
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici