Image
Leblebije 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Leblebija (Cicer arietinum) poznata i kao slanutak je vrsta mahunarki prepuna proteina, dijetalnih vlakana i složenih ugljenih hidrata.

Čest je sastojak mediteranskih i indijskih jela, od nje se dobija bezglutensko brašno, glavni je sastojak hranljivog namaza humusa, veoma je dobar izvor minerala (gvožđa, magnezijuma, mangana, fosfora, kalijuma, kalcijuma), vitamina B6 (piridoksina) i folne kiseline (što čine leblebije odličnom hranom za trudnice). Većina kalorija potiče iz ugljenih hidrata i pretežno ih čine skrob i vlakna, mada postoji i mala količina šećera. 

U leblebijama postoji mala količina masti od koje većinu čine dobre polinezasićene masti. 

Zašto je dobro jesti leblebije!

One su biljni izvor proteina za vegeterijance

Leblebija je dobar izvor biljnih proteina, a proteini su važni za održavanje zdravog imunološkog sistema (ulaze u sastav antitela), sastavni su deo kose, kože i noktiju, ulaze u strukturu enzima, hormona, i izgrađuju i održavaju mišićnu masu.

Sprečavaju anemiju

One su namirnica bogata gvožđem, mineralom čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora, iscrpljenosti, pada imuniteta i anemije. Uključite leblebije u ishranu i osnažite svoj imunitet.

Leblebije čuvaju srce

Leblebije su bogate rastvorljivim vlaknima, folnom kiselinom i magnezijumom, sastojcima koji je čine hranom zdravom za srce.

Rastvorljiva vlakna snižavaju holesterol, folna kiselina održava normalan nivo homocisteina u krvi i smanjuje rizik od nastanka srčanog udara, dok magnezijum opušta krvne sudove, smanjuje krvni pritisak. 

Reguliše nivo šećer u krvi

Ove mahunarke su savršen izvor rastvorljivih vlakana i otpornog skroba koji usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata, čime sprečavaju nagli skok šećera u krvi a sve to za posledicu ima stabilizaciju glukoze u krvi. 

Poboljšava zdravlje debelog creva

Kao hrana bogata dijetalnim vlaknima poboljšava probavu, podstiče eliminaciju toksina i štetnih materije iz creva, hrani “dobre“ bakterije u crevima, sprečava zatvor i čuva zdravlje digestivnog sistema. Preporučuju se u ishrani pacijenata sa sindromom iritabilnog debelog creva.

Potpomažu mršavljenju i održavanju dobre linije

Hrana koja sadrži mnogo vlakana i proteina može vam pomoći da se osećate duze vremena sito čime se sprečava prejedanje i unos bespotrebnih kalorija i sve to doprinosi zdravom mršavljenju. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici